Vaak is De Aldenborgh sinds de oprichting opgekomen om de historische binnenstad en het buitengebied van Weert te bewaren voor het nageslacht. Met naar eigen zeggen wisselende successen. Onlangs heeft De Aldenborgh weten te voorkomen dat het rijksmonument “Stationstunnel” legaal zou worden onderworpen aan Street-Art.

De binnenstad van Weert is al geruime tijd in beweging en verandert in een rap tempo. Diverse grote ontwikkelingen zijn de afgelopen jaren tot stand gekomen. Ook nu wordt er door verschillende partijen hard gewerkt aan de verfraaiing van de binnenstad en de bevordering van de economische vitaliteit daarvan.

Ondanks deze mooie resultaten is er nog veel werk aan de winkel! De leegstand van winkels en kantoren is zorgelijk en er komen minder bezoekers naar de binnenstad. Er liggen opgaven, maar er zijn zeker ook kansen. Die vereisen inzet van en samenwerking tussen o.a. ondernemers, bewoners, eigenaren, gemeente en maatschappelijke organisaties.

Themasessie Cultuur en Erfgoed op 3 oktober
Om hierover eens te praten heeft De Aldenborgh de gemeente Weert uitgenodigd. De gemeente Weert heeft die uitnodiging geaccepteerd en wil graag met jou en hen praten over de kansen die er liggen om het materiële en immateriële historische erfgoed op te waarderen en cultuur in het algemeen te versterken.

Wat is nodig om de binnenstad aantrekkelijker te maken voor ondernemers en inwoners van Weert, bezoekers uit de omliggende gemeenten en toeristen? Hoe krijgen we meer reuring in de binnenstad en trekken we meer bezoekers? Welke belemmeringen moeten worden weggenomen? Welke acties zijn op korte termijn gewenst? En wie staat voor wat aan de lat?

De binnenstad: van place to buy naar place to be
De stad wil aantrekkelijk zijn voor haar huidige en toekomstige inwoners, voor toeristen en voor haar ondernemers. Door de bezoekende toerist wordt Weert vaak omschreven als een stad met een vriendelijke en overzichtelijke uitstraling. De historische binnenstad, de overzichtelijke persoonlijke schaal van de stad, de overwegend vriendelijke inwoners, de rustige ambiance en de aanwezige cultuur zijn belangrijke elementen.

Het blijkt dat erfgoedaspecten in de leefomgeving en cultuur in het algemeen een belangrijke rol spelen bij de aantrekkelijkheid van een stad. De concurrentie tussen steden wordt steeds groter. Nu Retail als trekker voor de binnenstad aan waarde en invloed verliest, is de cultuurfunctie van een binnenstad van groot belang als publiekstrekker en daardoor ook een belangrijke economische factor.

Het unieke van Weert wordt grotendeels bepaald door het historische karakter van de stad: de vroeger omgrachte stad (de huidige singels), een driehoekig marktplein met het oude stadhuis (het huidige Jacob van Hornemuseum) en de Sint Martinuskerk, de straten en informele structuur van voormalige poorten en steegjes, de vele monumenten, de kloosters, de Aldenborgh en de Nijenborgh. Het museum Jacob van Horne kan zich als centrale spil hierin profileren.

Daarnaast zorgen o.a. het Munttheater, het RICK, bibliocenter, de vele culturele verenigingen en particuliere bedrijven/organisaties voor culturele reuring in de binnenstad.

Actualisatie beleid en uitvoeringsprogramma
Momenteel is de gemeente Weert bezig met de actualisatie van de Visie op het Stadshart en er wordt een museumvisie opgesteld. Later dit jaar wordt tevens gestart met het opstellen van een Cultuurnota. De gemeente Weert vraagt hiervoor de input van ondernemers, eigenaren, organisaties en van de inwoners van Weert.

De Aldenborgh hoopt dat de Weertenaren in groten getale komt meepraten over en luisteren naar de toekomst van ons Weerter erfgoed!

Activiteit
Thema-avond “Visie op het Stadshart: Erfgoed en cultuur”
Wanneer: Maandag 3 oktober 2016 om 19.30 uur
Locatie: Brasserie-hotel Antje van de Statie, Stationsplein 1, 6001 CH Weert

9 REACTIES

 1. Het historische hart van Weert terugbrengen? Laat me niet lachen. Ik ben in 1948 in de Beekstraat geboren en heb ook een aardige tijd in de Molenstraat gewoond. Van dat “historische hart” is weinig meer over. Er zijn al erg veel historische panden een prooi geworden van “vernieuwende” architecten. Denk maar aan het Patronaats gebouw, Het college, het oude ziekenhuis en al de gebouwen rondom deze 3. Nu staat daar de Munt en het zo goed als leegstaande oude gemeentehuis. En wat zie je op de foto? Het prestige project mbt de gracht. Het geld dat daaraan zou moeten worden besteed kun je beter gebruiken om de groenvoorzieningen in de buitenwijken weer op orde te maken zodat de afwatering daar weer fatsoenlijk gaat werken. Maar ja, dat is natuurlijk niet de binnenstad. En vergeet ook niet, het is voor ambtenaren en politici niet zo belangrijk wat de burger vindt.

 2. Wikuso kan het eigenlijk niet maken om niet naar die thema-avond toe te gaan. Ik hoop hier zijn bevindingen van die avond terug te lezen.

 3. Ik ben vaker naar “meepraat” avonden geweest waar ook de gemeente bij was. Het ergste is geweest bij de meepraat avonden op Boshoven mbt geluidswal en toegankelijkheid binnenstad voor fietsers / voetgangers. De avond begon met de opmerking van de gemeente dat over dit, dat en dat deel van het plan niet mocht worden gepraat want er was al beslist. Dan gaat je zin wel over. En daarbij, wat vroeger aan monumentale gebouwen is vernield kun je niet meer terughalen, hoe lang je er ook over praat.

 4. “…dat over dit, dat en dat deel van het plan niet mocht worden gepraat want er was al beslist.”

  Terecht dat dat vragen bij je oproept. Die vragen meteen, on the spot, afvuren richting de mensen van wie je een dergelijke boodschap te horen krijgt. Waarom is dit gedeelte beslist voordat wij er, als burger op een thema-avond, op kunnen reageren? Is het raar dat daar vragen over komen? Wat was dat deel van het plan?

  Dit zijn alleen irritante vragen in de ogen van de gemeente, omdat die er geen klaarliggend antwoord op hebben.
  “Irritante” vragen stellen, en ook blijven herhalen als je er een niet bevredigend politiek correct antwoord op krijgt. En met zoveel mogelijk mensen. Wel 1 voor 1, niet tegelijk. 😛

 5. Gaat de stichting De Aldenborg ook over de al geplaatste Webcams in de stad??
  De 2 Webcams (live) bij, en van Antje van de Statie laten duidelijk zien wie er op het terras zit aldaar,, wat er zich op het station plein afspeelt, en wie zich door stationstraat verplaatst.
  Als je inzoemt zijn de personen aldaar duidelijk te herkennen.
  Wordt dit een trend in de gehele binnenstad..?? en is het toegestaan dat mensen er op herkent worden??

 6. leuk plaatje zo’n gracht
  echter dat werkt alleen goed als er stromend water door gaat.
  Anders is de kans groot op vervuiling en ongedierte.

 7. Webcams !! helemaal offtopic

  Ik denk dat je deze vraag bij de de stichting De Aldenborg neer moet leggen, en niet op een algemene nieuwssite over de gemeente Weert.
  Voor vragen over webcams en privacy zul je hier geen bevredigend antwoord krijgen.

  Kortom: Wat wil je nu hiermee bereiken??

  ps ben je al naar de doktor geweest voor je problemen?? of reageert dadelijk je dubbele persoonliijkheid TriggerL78

  https://uploads.disquscdn.com/images/77d69f958dba8a417d7b090c1e352464dc0a9d6e152d77490bac293e1a5cd17f.png

 8. Weert op de kaart zetten……
  Nou dan begin maar…lijkt me met de huidige ambtenaren niet haalbaar. Wat de burger graag zou zien denken ze bij de ambtenaren net anders over. Of alles ligt al vast en je hebt het maar te pikken.
  Mooi plan, wordt alleen niet uitgevoerd met huidig beleid. En financieel al rond?

Comments are closed.