Geproost met 1e Wertha Bockbier

Foto’s – Weert heeft weer zijn eigen Wertha Bier. Met de komst van de Weerter Stadsbrouwerij aan de Parallelweg was het niet meer de vraag ‘of’, maar ‘wanneer’ Wertha Bier weer in Weert zou worden gebrouwen. Zondag proostte burgemeester Jos Heijmans in het Proeflokaal van de Weerter Stadsbrouwerij met het eerste glas Wertha Bockbier.

De naam Wertha Bier verdween in 1960 uit het stadsbeeld en werd Oranjeboom. Negen jaar later, in 1969, sloot de Wertha brouwerij haar deuren aan de Industriekade. Naar aanleiding van het 125-jarig jubileum van Stedelijke Harmonie St. Antonius kochten Frans Maes en Bèr Raemaekers in 2003 de naam Wertha Bier terug. Zij lieten destijds een speciaal licht jubileumbier brouwen, dat in de Weerter horeca en bij de bevolking gretig aftrek vond. Dertien jaar later wordt de productie van Wertha Bier hervat met een speciaal Bockbier. Brouwer Erwin Strijbosch van De Brouwschuur in de Weerter Stadsbrouwerij noemt het bier ‘zacht en goed doordrinkbaar’. Het heeft volgens sommige kenners een lichte dropsmaak.

Netto-opbrengst naar lokale goede doelen
Het is volgens de initiatiefnemers de bedoeling meerdere seizoensbieren te presenteren onder de naam Wertha Bier. De netto-opbrengst van het Wertha Bier komt ten goede van lokale, goede doelen. Frans Maes, Bèr Raemaekers en zijn neef Huub Raemaekers hebben hiertoe de Stichting Wertha Bier opgericht.