Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft donderdag de 32-jarige Kevin R. veroordeeld tot 14 jaar gevangenisstraf voor de moord op de toen 31-jarige Saeed-Ali uit Weert. De verdachte heeft het slachtoffer met een pistool neergeschoten en daarna nog met een mes gestoken. De straf van 14 jaar is lager dan de 15 jaar die eerder door de rechtbank is opgelegd, maar hoger dan de 12 jaar die door het OM is geëist.

Op 6 november 2012 liepen de verdachte en het latere slachtoffer ’s nachts samen door Weert, vanaf het huis van het slachtoffer naar een winkelcentrum. Daar aangekomen heeft de verdachte het slachtoffer van achteren op korte afstand meerdere keren beschoten en vervolgens na een worsteling ook nog met een mes bewerkt. Het slachtoffer is als gevolg van het opgelopen schotletsel overleden. Deze moord heeft volgens het hof alle kenmerken van een kille en brute liquidatie.

Uiteenlopende verklaringen
De precieze aanleiding voor de moord blijft onduidelijk. De verdachte heeft hierover verschillende verklaringen afgelegd, maar diverse getuigen hebben verklaard dat het zou gaan om een schuld die de verdachte had aan de financier van een hennepplantage. Het slachtoffer was de tussenpersoon tussen de verdachte en de financier van die plantage.

De verdachte heeft op de zitting verklaard dat er tijdens de nachtelijke wandeling met het latere slachtoffer een heftige discussie is ontstaan. De verdachte zou het slachtoffer daardoor in een opwelling hebben gedood en niet na een vooropgezet plan, maar het hof vindt dit niet aannemelijk. Het hof verwijst onder andere naar de camerabeelden van het winkelcentrum, die tonen dat beide mannen tot vlak voor het lossen van de schoten ontspannen en rustig naast elkaar liepen. Ook wijst het hof hierbij op de verklaring van de verdachte dat hij nog even wachtte met schieten omdat hij ter plaatse een camera zag.

Medeplegen
Het hof legt een lagere straf op dan de rechtbank Limburg omdat er volgens het hof geen sprake is van medeplegen. Het hof ziet geen bewijs voor een nauwe en bewuste samenwerking met een ander bij het plegen van de moord. De straf van het hof is 2 jaar hoger dan de eis van het OM, omdat het hof vindt dat 12 jaar onvoldoende recht doet aan de ernst van het feit.

Autismestoornis
Het hof heeft bij het bepalen van de straf rekening gehouden met de persoonlijke omstandigheden van de verdachte. De verdachte is enigszins verminderd toerekeningsvatbaar vanwege een autismespectrumstoornis (PDD-NOS) en antisociale persoonlijkheidskenmerken.