Aftrap ‘smartphonevrij’ fietsen

Foto via: Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL)

Op maandag 3 oktober heeft gedeputeerde Geurts op Het Kwadrant in Weert de aftrap van de Schoolbattle van de Fietsmodus-app verricht. In deze schoolbattle strijden middelbare scholieren door ‘smartphonevrij’ te fietsen in de Fietsmodus-app, naast individuele prijzen, voor een XXL 538 schoolfeest. Jaarlijks gebeuren er veel ongevallen met jonge fietsers door mobiel telefoongebruik in het verkeer.

Veel jongeren lezen en schrijven berichten tijdens het fietsen. Ook kijken ze vaak filmpjes op de fiets. Het is daarom niet zo vreemd dat smartphonegebruik een rol speelt bij één op de vijf fietsongelukken waar een jongere bij betrokken is”“ aldus gedeputeerde Geurts en tevens voorzitter ROVL. Smartphonevrij’ fietsen is een stuk veiliger, om dat te stimuleren, is er de Fietsmodus-app. De Fietsmodus is een app die zowel landelijk als regionaal wordt gepromoot onder jongeren.

Fietsmodus
Fietsmodus verleidt de jongeren om tijdens het fietsen hun smartphone niet te gebruiken. Met een beloning in het vooruitzicht ervaren jongeren vrijwillig het veilige gedrag ervaren. Volgends wetenschappelijk onderzoek werkt belonen van veilig gedrag beter bij jongeren dan het ontmoedigen van onveilig gedrag en ze confronteren met de gevaren. Wanneer jongeren de Fietsmodus-app aanzetten en tijdens het fietsen geen gebruik maken van hun mobiele telefoon, verzamelen ze punten en maken ze kans op mooie prijzen. Zo kunnen ze onder andere bioscoopkaartjes, een speakerboxje of een fiets winnen en nu met de schoolbattle een 538 XXL schoolfeest.

Samen maken we van de nul een punt!
Verantwoordelijk voor deze campagne in Limburg is het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL), ROVL is het onafhankelijk bestuursorgaan dat, in opdracht van de Provincie Limburg, werkt aan de verbetering van de verkeersveiligheid in Limburg. ROVL streeft dan ook naar nul verkeersslachtoffers. De Fietsmoduscampagne past dan ook helemaal bij deze filosofie Het voorkomen van ongevallen is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Samen maken ze van de nul een punt!