Begin juli van dit jaar werd bekend dat de gemeente Weert handhavend zou gaan optreden tegen de sportlessen in het Molenakkerpark. Het besluit is nu teruggedraaid nadat er afspraken zijn gemaakt.

De aanleiding voor het verbod op sportlessen bij het calisthenicspark was een handhavingsverzoek die een buurtbewoner bij de gemeente Weert had ingediend. De bewoner had hinder van het stemgeluid dat te horen was tijdens de bootcampsessies. Een andere aanleiding was het structurele en beroepsmatige gebruik van het Molenakkerpark.

Nadien ontstond er nogal wat beroering bij de initiatiefnemer AY Sports en andere buurtbewoners. In opdracht van het college van B&W werd een dwangsom opgelegd indien de ondernemer zou doorgaan met zijn sportlessen in het park en dat terwijl de gemeente Weert het bewegen in de openbare ruimte juist stimuleert.

Nadien hebben er gesprekken plaatsgevonden tussen de gemeente en de initiatiefnemer. Deze gesprekken hebben hun vruchten afgeworpen want AY Sports mag haar sportlessen hervatten. Wel zijn er extra afspraken gemaakt waarop extra wordt toegezien. Zo moet AY Sports ook sportlessen verzorgen op andere locaties, mogen ze geen overlast veroorzaken voor de omwonenden en mogen ze geen uitingen of gedragingen richting de verzoeker tot handhaving verrichten die de privacy schenden.

11 REACTIES

 1. Een heftig verhaal….. Misschien goed als de gemeente de afspraken publiceert. Dan weten ook de “niet-verzoekers-tot-hanhaving” waar het over gaat.

 2. Volgens mij hoeft dat niet, maar als iemand het perse wil weten kan diegene een beroep op de WOB (wet openbaar bestuur). In ieder geval mooi dat er overeenstemming is bereikt !

 3. waat weer unne zanik van die buurtbewoner, als er een kinderspeeltuin was geweest was er nog meer gekaak dan wanneer iemand les geeft en iets moet vertellen.
  en dat 1 persoon dat dan kan tegenhouden. ongelooflijk
  hadden ze ook kunnen verzinnen toen de gemeente de vergunning heeft afgegeven

 4. Dat een ondernemer kan bepalen wat er gebeurd met openbaar groen in een wijk, dat is schandalig.
  Maar voor de buurtbewoners, er is een eenvoudige oplossing. Op de tijden dat ze daar aan de gang gaan zelf daar met een aantal personen bezig zijn en aangeven dat je van hen last hebt.

 5. volgens mij heeft deze ondernemer iets verzonnen en daarvoor wellicht een vergunning voor aangevraagd. anderzijds het is een openbaar sportparkje dus als ik met al mijn vrienden daarmee wil gaan spelen en ik vertel wat ze moeten doen dan doen wij niets fout.
  als er iemand lessen organiseertd en daarvoor betaald krijgt is het enige verschil

 6. Ikkes heeft een punt…Wat is feitelijk het verschil tussen spelende kinderen en een sportend groepje mensen?

  Dat de gemeente handhaaft wil dus feitelijk zeggen dat er een overtreding is begaan. Ik zie niet zo 1-2-3 wat dat dan mag zijn of rust er een bestemming op het stukje openbaar gebied waar de activiteit plaatsvindt?

  De klacht komt in eerste instantie van 1 bewoner/bewoonster en wordt dus zo te lezen niet breed gedragen. Gevalletje relativiteitstheorie?

 7. Net als een aantal reacties kan ook ik niet aan den lijve beoordelen welke overlast veroorzaakt wordt. De klachten, of dat van een persoon of via een aanspreekpunt komt, worden toch serieus genomen door de gemeente met een aantal tegenmaatregelen, dus ongegrond zijn de klachten niet. Of er verschil is tussen spelende kinderen of groepjes sportende mensen is ook weer afhankelijk van : wat is spelen, de leeftijd, hoe groot is de groep, hoe vaak komt dit voor, op welke tijdstippen.Voor de goede orde, ik woon er ook niet maar van een afstandje en in onwetendheid is het gemakkelijk vingerwijzen en willen lezen wat er niet staat.

 8. Als buurtbewoners klagen wordt het toch wel iets anders. Daarbij is het natuurlijk vreemd om te zeggen dat een openbaar park een sportterrein is.
  En dan zeggen we zijn met een groep vrienden aan het spelen en ik vertel hen wat ze moeten doen is natuurlijk larie. Het is gewoon structureel sporten.

 9. Misschien moeten wij eens een ietsiepietsie toleranter worden…Neemt niet weg dat je dan ook maar alles moet tolereren.

 10. Pfff zo kan ik ook een bedrijf beginnen. Gewoon de openbare toestellen gebruiken. Dat men sport steunt prima maar ik vind dit niet kunnen… Huur lekker een ruimte in Weert want die hebben we genoeg of ga lekker de Ijzeren Man in op zaterdag om 8 uur…………

Comments are closed.