Vondst eeuwenoude waterput

Foto’s – Geen tunnels, maar een eeuwenoude stadswaterput werd vandaag aangetroffen tijdens graafwerkzaamheden op de Markt in Weert.

Er wordt momenteel hard gewerkt aan de herbestrating van de Markt. Eerder werd al van de gelegenheid gebruik gemaakt om onderzoek te doen naar de aanwezigheid van onderaardse tunnels. Met een grondradar werd de grond van de Markt in kaart gebracht. De onderzoekresultaten worden momenteel nog uitgewerkt.

Vandaag werd er een waterput gevonden voor het terras van de Oude Markt. Er is nog veel onduidelijk over de put. Er is een archeoloog van archeologisch adviesbureau RAAP aanwezig om alle gegevens in kaart te brengen. Volgens de eerste schatting deed de waterput dienst in de jaren voor de 17e eeuw. Gezien de sporen was het een “hele diepe put”.

De resten worden veilig gesteld en de gemeente Weert gaat zich beraden of verder iets gedaan wordt met de waterput. Een ding is wel al zeker, er komen drie bomen terug op de Markt.

Update:
Vroeger stond er ook een waterpomp op de Markt (voor het fontein-tijdperk): http://studiezaal.erfgoedhuisweert.nl/detail.php?nav_id=2-1&id=204802326&index=1