Foto’s – Geen tunnels, maar een eeuwenoude stadswaterput werd vandaag aangetroffen tijdens graafwerkzaamheden op de Markt in Weert.

Er wordt momenteel hard gewerkt aan de herbestrating van de Markt. Eerder werd al van de gelegenheid gebruik gemaakt om onderzoek te doen naar de aanwezigheid van onderaardse tunnels. Met een grondradar werd de grond van de Markt in kaart gebracht. De onderzoekresultaten worden momenteel nog uitgewerkt.

Vandaag werd er een waterput gevonden voor het terras van de Oude Markt. Er is nog veel onduidelijk over de put. Er is een archeoloog van archeologisch adviesbureau RAAP aanwezig om alle gegevens in kaart te brengen. Volgens de eerste schatting deed de waterput dienst in de jaren voor de 17e eeuw. Gezien de sporen was het een “hele diepe put”.

De resten worden veilig gesteld en de gemeente Weert gaat zich beraden of verder iets gedaan wordt met de waterput. Een ding is wel al zeker, er komen drie bomen terug op de Markt.

Update:
Vroeger stond er ook een waterpomp op de Markt (voor het fontein-tijdperk): http://studiezaal.erfgoedhuisweert.nl/detail.php?nav_id=2-1&id=204802326&index=1

9 REACTIES

  1. Je hebt gelijk. Achter de echoput zie ik contouren vd fundering van een tunnel.
    Dat heeft nog niemand opgemerkt, gebrek aan tunnelvisie, denk ik!

  2. Waarom komen ze daar nu pas achter? Een jaar of 15 geleden heeft de Markt ook al eens opengelegen vanwege de bestrating. Zo diep ligt die put toch niet.

  3. Och, och als het kalf verdronken is dempen ze toch weer de put.
    Maar als je hierdoor nu een beetje in de put zit schrijf ik wel een stukje waar jij kracht uit put.

  4. Voldoende in put….er wordt geput uit voldoende kennis…;-)…maar even serieus: wellicht een idee om de put zichtbaar te maken zoals gebeurt is in Nederweert bij de kerk…(grond)water als (historisch) thema kan zo dus bovengronds zichtbaar gemaakt worden voor recreanten aan de binnenstad…

Comments are closed.