Zakkenrollerij in horecazaken

Diefstallen in het horecagebied zijn van alle tijden. Smartphones zijn in deze tijd een gewild object voor dieven. Vanaf augustus 2016 ziet de politie een sterke toename van de diefstallen van smartphones in de cafés in het centrum van Weert.

Wat is de rode draad bij de slachtoffers die de politie heeft gesproken? Slachtoffers zijn in het café of daar in de buurt. Zij worden aangesproken of afgeleid door daders. Deze daders of handlangers slaan tijdens de afleiding toe. Uit handtasjes, broekzakken of binnenzakken worden vervolgens smartphones en portemonnees weggenomen. Zowel mannen als vrouwen zijn slachtoffer. Handtasjes die even aan de ‘kant’ gezet worden, worden geheel weggenomen. “Samen kunnen we er wat aan doen”, zo meldt de politie via Facebook.

Wat kun je doen?
– Leg het IMEI nummer van uw smartphone vast. Elke smartphone heeft een uit 13 of 14 cijfers bestaand IMEI nummer. Dit is een soort serienummer die zeer belangrijk is. Dit nummer staat vaak in de accuruimte van jouw smartphone. Ook vind je dit nummer op de doos van de smartphone.
– Plaats een volg-app op je smartphone.
– De kontzak van jouw broek, is geen veilige bergplaats.
– Draag de sluiting van de damestas naar de lichaamszijde.
– Doe de smartphone in een afsluitbare binnenzak.
– Bewaar je ID kaart en bankpas los van de smartphone.
– Laat je tas niet onbeheerd! Dat wil zeggen, continu vasthouden.
– Smartphone gestolen? Doe altijd aangifte. Dit kan via www.politie.nl.
– Vermeld daarbij altijd het IMEI nummer!
– Meldt verdachte situaties bij de politie.

Wat doet de politie?
– Toezicht houden in het uitgaansgebied
– Analyseren van meldingen en aangiften.
– Onderzoek naar gestolen smartphones.
– In beeld brengen van daders / dadergroepen en helers.
– Aanpakken van deze daders, dadergroepen en helers, zowel op heterdaad en na gericht onderzoek.

poster_zakkenrollers