Foto: de (burger)hulpverleners

Foto’s – De hulpdiensten zijn zaterdag omstreeks 17.27 uur gealarmeerd voor een reanimatie op het Stationsplein in Weert.

Ter plaatse bleek op de Parallelweg een man onwel te zijn geworden. Het slachtoffer fietste tegen de stoeprand en kwam ten val. Omstanders die het zagen gebeuren boden direct eerste hulp. Voorbijgangers waaronder een aantal jongeren, brandweerlieden en een horeca-ondernemer ontfermden zich over de man terwijl een vrouw een deken regelde en de hulpverleners naar de juiste locatie dirigeerde.

Men vreesde voor het leven van de man omdat zijn hartslag steeds zwakker werd. Mede dankzij het snelle ingrijpen van omstanders en hulpverleners kwam de man weer bij kennis. Hij is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Hartslagnu
In Nederland krijgt jaarlijks 1 op de 1.000 inwoners een circulatiestilstand, ook wel hartstilstand genoemd. Van die slachtoffers worden er ongeveer 10.000 gereanimeerd. Dat zijn gemiddeld 200 reanimaties per week. De meeste reanimaties gebeuren thuis, maar het kan ook in het openbaar gebied gebeuren.

In Weert is het alarmeringssystemen HartslagNu actief. HartslagNu is gekoppeld aan het systeem van de Meldkamer Ambulancezorg. Bij een melding van een mogelijke reanimatie worden niet alleen twee ambulances en de politie op weg gestuurd, maar wordt ook een groep burgerhulpverleners in de omgeving gealarmeerd. Mede dankzij de burgerhulpverlening is de kans op overleven een stuk groter. Meer informatie: https://www.hartslagnu.nl