De PvdA Weert is een petitie gestart tegen de voorgenomen sluiting van de psychiatrische kliniek van GGZ Vincent van Gogh Instituut in Weert.

“Een donderslag bij heldere hemel, want het gaat om een totaal van maar liefst 30 bedden”, aldus de PvdA. De instelling zelf geeft als argument, dat het wel kan omdat er steeds meer mensen thuis behandeld worden (ambulante zorg). Echter, bij een bepaalde groep blijft de noodzaak en de behoefte, tot opname in een psychiatrische kliniek. Met name de snelheid waarmee deze beslissing genomen werd door de GGZ instelling, baart de PvdA Weert ernstige zorgen. Het gaat hier om een kleine uiterst kwetsbare groep en haar directe omgeving (bijv. familie, vrienden en buurt), die juist beter af zijn met een opname.

Vragen per brief zijn inmiddels richting B&W gesteld. Neemt niet weg dat de zorgen omtrent deze sluiting in de regio Weert groot zijn. Hoe zit het bijvoorbeeld met wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg? Vandaar dat de PvdA Weert oproept om de kliniek open te houden en de petitie te ondersteunen.

De petitie is te vinden via: https://petities.nl/petitions/stop-sluiting-psychiatrische-kliniek-ggz-vincent-van-gogh-instituut-te-weert?locale=nl

7 REACTIES

 1. Beetje zwart wit gedacht van je.. dit strookt ook niet met de realiteit. die verwarde lui op straat zijn diegene die niet geholpen willen worden of komen niet in een traject terecht van de GGZ. Mensen die normaal gesproken opgenomen worden middels jeugd, verslavingszorg of acute opname( wat vroeger PAAZ was) zitten in een instelling om daar professionele begeleiding te krijgen. En een enkeling die via een kortdurende behandeling wat gesprekken aangaat met een therapeut.
  Deze mensen worden nu verplaatst naar een andere locatie, namelijk de GGZ in Venlo. Dit wil niet zeggen dat ik het niet belachelijk vind dat er eerst zo’n joekel van een gebouw wordt neergezet en na een paar jaar alweer dreigt te sluiten. Dus idd, open houden, alleen om andere redenen dan jij aangeeft.

 2. Ben het om te beginnen eens met Jeroen, als het gaat om zo’n gebouw en er weer een of andere passant/manager besluit om dit maar te sluiten. Het kan maatschappelijk gezien gewoon niet uit om zo’n toko zo kort naar de nieuwbouw alweer te moeten sluiten. Lieve mensen wij betalen hiervan gewoon de rekening. Die manager goochelt gewoon met getallen ten behoeve van zijn eigen bonus. Verder wordt ik principe gewoon argwanend als ik zo’n figuur over ambulante zorg hoor wauwelen. Gewoon een kwestie van gooi maar over de muur en we ziennwel waar het schip strandt.

 3. Nieuwbouw of niet, wanneer een dienst niet rendabel kan zijn dan zijn er maatregelen nodig. Een petitie vind ik echt onzinnig.

 4. Neem mij niet kwalijk, maar ik ken het pand op de foto niet. Staat dit ergens in Weert?
  Bovendien zijn de kentekens van enkele auto’s zichtbaar. Mag dat?
  En eerlijk gezegd: mij interesseert het niet zo waar de “verwarden” worden opgevangen.
  En (god verhoede het) als het mijzelf zou overkomen, dan weet ik toch al niet meer hoe wat of waar!

Comments are closed.