Kudde van ‘Bolle Jan’ gearriveerd

Bocholt/Weert – Foto’s – Een kudde van pakweg 850 schapen is vanmiddag op Smeetshof in Bocholt gearriveerd na een trektocht van 10 kilometer.

Morgen is het 100 jaar geleden dat de Weerter graanhandelaar ‘Bolle Jan’ 850 schapen in het ‘ moerassig Wijffelterbroek ‘liet verdwijnen’. De kudde werd in de eerste wereldoorlog, enkele dagen voor kerst 1916 door twee werklieden van Bolle Jan en een veehandelaar via de 2000 volt van de Duitse Doodendraad geloodst, waarna Bolle Jan eigenhandig een groot bedrag aan Duitse Marken in ontvangstg nam. Waarschijnlijk waren de schapen bestemd voor Kamp Beverlo waar permanent 40.000 Duitse soldaten lagen voor ze naar het front werden gestuurd.

De passage met de bruggen over het Kempisch kanaal en de Zuid-Willemsvaart was even een spannend moment voor de schapen en herders van Sonnisheide uit Helchteren. Met veel geduld en de hulp van de tactisch ingestelde hondjes ging het allemaal heel goed. Daarna trokken de schapen door de prachtige landweggetjes van Veldhoven en over Kreyel naar Smeetshof. Op de Weerterweg waren de automobilisten gedurende korte tijd omringd door schapen. Tegenwoordig geen alledaags gezicht. Tot de eerste wereldoorlog waren soortgelijke schaapskuddes nog geregeld gemeengoed in het landschap van Weert en de omringende Kempen.

Morgen wordt bij Smeetshof de opkomst van de schapen uit het lagergelegen moeras en de passage van de Dodendraad nagespeeld door Bolle Jan. Dit onderdeel van het evenement vindt plaats om 13.00 en 15.00 uur. Voorts is er een hele interessante expositie over de Doodendraad, de lokale situatie bij Smeetshof en Bolle Jan. Wandelaars zijn vanaf kwart voor 11 uur welkom voor erfgoedtochten naar een aantal nagenoeg vergeten grensrelicten die eeuwenlang bepalend zijn geweest voor de verhoudingen van Bocholt, Stramproy en Weert. Voor de wandeltochten worden laarzen aanbevolen.

Wees er bij, want er valt veel te beleven.