Schapensmokkel nagespeeld

Foto’s/video – Zondag was het 100 jaar geleden dat de Weerter graanhandelaar ‘Bolle Jan’ 850 schapen in het ‘ moerassig Wijffelterbroek ‘liet verdwijnen’.

De kudde werd in de eerste wereldoorlog, enkele dagen voor kerst 1916 door twee werklieden van Bolle Jan en een veehandelaar via de 2000 volt van de Duitse Doodendraad geloodst, waarna Bolle Jan eigenhandig een groot bedrag aan Duitse Marken in ontvangst nam. Waarschijnlijk waren de schapen bestemd voor Kamp Beverlo waar permanent 40.000 Duitse soldaten lagen voor ze naar het front werden gestuurd.

Zondag werd bij Smeetshof in Bocholt, net over de grens bij Altweerterheide, de opkomst van de schapen uit het lagergelegen moeras en de passage van de Dodendraad nagespeeld door Bolle Jan. Bekijk een sfeerimpressie van het schouwspel.

Video via Youtube:
https://youtu.be/a_UeJ3c7QoA