Het college van B&W houdt samen met het COA en de politie een aantal met name Noord-Afrikaanse asielzoekers op het asielzoekerscentrum (AZC) in Weert nauwlettend in de gaten. Net als in de rest van Nederland zijn er maatregelen genomen om overlast te voorkomen.

De stroom asielzoekers uit gevaarlijke gebieden zoals Syrië en Eritrea neemt al maanden af. Er is de laatste tijd echter een toename te zien in het aantal asielzoekers dat uit veilige landen komt. Zij proberen mee te liften op de stroom oorlogsvluchtelingen. Dit betreft met name mensen uit landen in Noord-Afrika zoals Algerije, Marokko en Tunesië. Ook uit Georgië komt een groeiend aantal. In totaal verblijven er op het AZC ongeveer tachtig personen uit veilige landen.

Asielzoekers uit deze landen hebben bijna nooit recht op een verblijfsstatus. Toch duren procedures om ze uit te zetten vaak vrij lang omdat ze bijvoorbeeld aangeven homoseksueel te zijn en gevaar lopen als ze terug gestuurd worden. Dat moet eerst onderzocht worden. In het geval van Marokkanen speelt mee dat Nederland geen uitleveringsverdrag met Marokko meer heeft wat uitzetten lastiger maakt. In afwachting van de uiteindelijke beslissing verblijven ze in AZC’s.

Asielzoekers uit Noord-Afrikaanse landen kwamen de laatste weken negatief in het nieuws. Een aantal vertoond crimineel en overlastgevend gedrag. Ook in Weert hebben zich enkele problemen zoals diefstal voorgedaan. Binnen het AZC veroorzaakt een kleine groep onrust.

Die groep is in het AZC daarom in een apart gebouw geplaatst zo meldde burgemeester Heijmans gisteren aan de gemeenteraad tijdens de informatiebijeenkomst Inwoners. Zoals bekend krijgen mensen uit veilige landen geen vertrekpremie meer als ze teruggestuurd worden. Ook kan het zakgeld dat asielzoekers wekelijks krijgen om in hun levensonderhoud te voorzien stopgezet worden.

Een uiterste maatregel is de overlastgevers uit het AZC zetten. Heijmans heeft zich daar steeds tegen verzet. ‘Als je ze buiten zet wordt het een probleem van de samenleving. Toch heb ik dat een drietal keren niet kunnen voorkomen. In twee gevallen zijn personen naar een ander asielzoekerscentrum overgebracht. In één geval is iemand echt buiten gezet maar deze persoon heeft vervolgens een aantal nachten in de politiecel doorgebracht’, aldus Heijmans.

Momenteel is de situatie onder controle. ‘Maar dat is uiteraard geen garantie, morgen kan er iets gebeuren, dat kan altijd, ‘ zo besloot Heijmans zijn toelichting gisteren.

Daarom heeft de burgemeester bijna wekelijks overleg met de locatiemanager van het asielzoekerscentrum in Weert. Ook in vaste overleggen met de politie en het Openbaar Ministerie wordt de situatie besproken. Tot slot worden er ook nog steeds met regelmaat informatiebijeenkomsten voor buurtbewoners georganiseerd, de laatste was in november.

In november bevonden zich in het asielzoekerscentrum in Weert 781 personen. Sinds april van dit jaar is er een afname in het aantal bewoners te zien. In november was er weer een lichte stijging door de sluiting van asielzoekerscentra in de omgeving zoals Budel-Dorplein. Deze mensen zijn voor een groot deel overgeplaatst naar Weert. De herkomst van de grootste groep mensen is nog steeds Syrië, ongeveer éénderde. Uit Irak en Eritrea komt allebei nog eens tien procent.

48% van de bewoners heeft een verblijfsvergunning en is in afwachting van een woning ergens in Nederland. Van 19% is de procedure nog in behandeling, 30% wacht op uitzetting. Het aandeel van de noodopvang is nog maar klein, 3%. Zestig procent van de aanwezige personen is tussen de 18 en 35 jaar oud, drie kwart is man. Gemiddeld verblijven asielzoekers zes maanden op het AZC. Er is ook een opmerkelijk grote groep die tussen de één en twee jaar verblijft.

De gemeente blijft er bij het COA op aandringen dat ze het liefst vooral gezinnen met kinderen in Weert geplaatst ziet worden. Dit met name ook om de school op het asielzoekerscentrum levensvatbaar te houden. Toch is het de vraag of het asielzoekerscentrum in Weert de volle vijf jaar, dus tot 2020 open zal blijven.

20 REACTIES

 1. Ruim 30% wacht op uitzetting. Wacht???? Waarom niet uitzetten. Terug naar Marokko is moeilijk want er is geen uitleveringsverdrag? Ze hebben toch een Marokkaans paspoort? Terug naar Marokko dus. Lijkt me stug dat een land zijn eigen onderdanen kan weigeren binnen te komen. En doen ze dat wel, dan terug en een cel in. Alles beter dan die 30% in de illegaliteit laten stromen en daarmee ook voor een overgroot deel in de criminaliteit. Nederland is zo ongeveer het dichtstbevolkte gebied binnen Europa dus echte vluchtelingen ja, maar dat soort mensen nee.

 2. Gewoon terug op hetzelfde bootje waarmee ze gekomen zijn. AL dat smerig tuig wat nederland leegrooft. En anders de zelfde straf als bij hun in dat apenland hebben. Iets stelen, gewoon de handjes eraf hakken

 3. Als je wacht op uitzetting heb je niets in een AZC te zoeken. Het COA wimpelt dus tuig af naar Weert. dankjewel…
  Groep apart zetten werkt alleen maar averechts. Stop ze maar in hun eigen isoleercel.

  Krijgen we straks weer soldaten in de kazerne nu defensie budgetten lijken te gaan groeien….?

 4. Ik vind jullie echt vierkant dom en als je man bent laat jullie zien in t openbaar ondankbare honden zelfs een hond heeft meer waarde als jullie

 5. Waarom ga jij niet in een isoleercel.weet je ook wat dat is dus als jullie allemaal niks weten kan je beter je MUIl dicht houden

 6. Wat weet jij dan allemaal, deel het met ons aub! Wie weet worden meningen wel gewijzigd door opzienbarend nieuws ipv vergelijkingen met “boeren”, “de prijs van een hond” en het verblijf in een “isoleercel” te maken.

 7. Ik heb begrepen dat het vaak voorkomt dat papieren en dus ook paspoorten bewust weggegooid worden vóór aankomst om procedures te frustreren.

 8. Snap, dat je een boel kunt doen om de procedure te frustreren, maar wat ik niet snap is, dat deze mensen voorbij Ter Apel komen. Paspoort weg, okay praat maar even met een arabist, die kan volgens mij binnen 5 minuten het land van herkomst vaststellen. Kom je uit een veilig land: uitzetten.

 9. Tsja. Dan lees je iets over Ter Apel: http://www.telegraaf.nl/binnenland/27184963/___Busbeveiligers_met_messen_bedreigd___.html
  Dan geeft een mailtje van de Kabinetschef van de Burgemeester van Weert (aan bij de Gemeente aangemelde Weert-West belangstellenden) echt geen beter gevoel.

  De verantwoordelijkheid van onze overheid gaat toch verder dan het alleen waarschuwen via media, van ons, de burgers ?
  Of er nu in Weert 18 of een ander aantal “gevaren” door de stad lopen….
  Als bij de APK van mijn auto 1 van de 2 kentekenverlichtingslampjes niet branden, mag ik de weg niet meer op….., maar de controle op xxxxx mag ik zelf doen.

  Hallo Gemeenteraad. Procedures zijn niet om je achter te verschuilen, maar om effectief te handelen! Het was wel de Gemeenteraad, die het AZC hier wilde. Nu ook de consequenties nemen!

  (dank aan WdG !!)

 10. Iedere berichtgeving over de soort vluchteling, asielzoeker en al hun argumenten,motieven, handelswijzen veroorzaakt telkens weer onrust. Onrust die niet voortkomt uit de manier waarop een plek in onze samenleving wordt verkregen maar eerder wordt geclaimd. Onrust die steeds gevoed wordt doordat regering en instanties nooit berekend zijn geweest op de vluchtelingentoestroom en instroom, een naieve benadering, het eerst doen en dan nadenken uitgangspunt. Was het eerst nog primaire hulp, eten en onderdak, is het nu selecteren, procederen, arresteren, uitwijzen, huisvesten, banen zoeken, integreren, toleren, accepteren en een beroep doen op nederlandse bevolking toch steeds maar weer elastisch te zijn in hun opvattingen en multicultureel te denken en uiteindelijk vooral te hopen dat alles dan vanzelf maar goed gaat en goed komt in de chaos. Ijdele hoop op dun ijs of kan het toch verkeren?

 11. Vierkant dom? Wat betekent dat? Waarom zouden we ondankbare honden zijn? moeten we dan dankbaar zijn met kansloze figuren die hier de boel komen verzieken en hier niets te zoeken hebben.

 12. Sammy Klep richt een club op voor illegale uitgeprocedeerde asielzoekers en zoek een plek hier ver vandaan. En met je “hondsgescheld” laat je zien dat je niet veel beter bent dan de mensen waarvoor je ‘t opneemt.

 13. Sammy klep, is gewoon een hele grote sukkel. Maar hij zal wel bevriend zijn met dat vies volk. Anders zou hij niet van zulke onzin praten

 14. Als je hier niets te zoeken hebt moet je gewoon terug naar waar je vandaan komt, niet eerst hier je zakken vol roven. Als je je hier als gast (asielzoeker) misdraagt kun je meteen vertrekken.
  Het is hier geen gratis hotel. Je zou eigenlijk nog een rekening mee moeten krijgen voor gemaakte kosten.

 15. Er zijn steeds meer geluiden van overlast, zeker in de omgeving. Zo word het winkelend publiek bij AH op de Dries belemmerd door asielzoekers die alleen en met veel ineens komen koffie drinken en fluitende en sissende geluiden maken naar winkelende mensen, tevens staan ze op straat te schreeuwen en te ruziën.
  Wat ik niet snap is dat de leiding van AH en de politie hier niets aan doet, zeker AH heeft geen baat bij deze niet kopende fluitende, sissende, herrie schoppende koffie drinkende asielzoekers.
  Ik zeg: niets te zoeken in de EU en vluchten omdat ze in het eigen land uit gekost worden wegens criminaliteit of zich menen te verrijken over de koppen van eerlijke hardwerkende belastingbetalende mensen vervolgens meelift zonder ID met werkelijk hulpbehoevende vluchtelingen weg ermee !!! Mensen die daadwerkelijk hulp nodig hebben en zich gedragen zijn uiteraard welkom.

Comments are closed.