Vmbo’er stroomt sneller door

Foto’s – Het Kwadrant en Gilde Opleidingen gaan jongeren uit de regio Weert samen klaarstomen voor een baan in de zorg of facilitaire dienstverlening. Door de opleidingen goed op elkaar af te stemmen, stromen vmbo-leerlingen makkelijker door naar het middelbaar beroepsonderwijs en kunnen ze een jaar sneller hun mbo-diploma behalen. Een doorlopende leerlijn die de kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk vergroot.

Op woensdag 7 december hebben Janneke Jacobs, locatiedirecteur van Het Kwadrant en Josette Drummen, Manager bedrijfsvoering Zorg en Welzijn van Gilde Opleidingen, de aftrap hiervoor gegeven. “Weer blijkt die samenwerking tussen Gilde Opleidingen en Het Kwadrant alleen maar voordeel op te leveren voor onze leerlingen en daar doen we het tenslotte voor. Beter, sneller en kansrijker, daar zetten we samen op in”, aldus, locatiedirecteur Janneke Jacobs.

Vanaf 2017 kunnen bovenbouwleerlingen van de basisberoepsgerichte leerweg van Het Kwadrant kiezen voor de versnelde leerroute Dienstverlening. De mbo-opleiding Dienstverlening kent twee uitstroomrichtingen: Medewerker facilitaire dienstverlening en Helpende zorg/welzijn. Docenten van het vmbo en mbo verzorgen samen het onderwijs, hetgeen betekent dat vmbo-leerlingen ook les krijgen bij Gilde Opleidingen, locatie Drakesteyn.

Met het vmbo-diploma op zak volgt een stage van zes weken en een mbo-praktijkexamen. Bij goed gevolg kunnen ze direct starten in het tweede jaar van de mbo-opleiding Dienstverlening. “We zorgen ervoor dat de vakken elkaar niet overlappen maar juist elkaar aanvullen. Dat bevordert de motivatie bij leerlingen” zegt Bert Utens Teammanager Zorg van Gilde Opleidingen. Door het volgen van deze route kunnen de leerlingen binnen 5 jaar een vmbo- en mbo-diploma niveau 2 behalen.