Zwem-ABC licentie ReddingsBrigade

Foto door: ReddingsBrigade Weert

(Foto’s) De afgelopen maanden heeft het kader van de Reddingbrigade Weert hard gewerkt om de ‘Licentie zwem-ABC’ te behalen.

De Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) heeft deze licentie per 1 januari 2018 ingesteld als bewaking voor de kwaliteit van het diploma-zwemmen. Een vereniging of zwemschool die deze licentie niet per 1 januari 2018 heeft behaald mag geen Zwem-ABC diploma’s meer uitgeven.

Donderdag 25 januari heeft de ReddingsBrigade Weert de licentie officieel in ontvangst mogen nemen. Tijdens de examens voor de A en B diploma’s werd de licentie door mevrouw Tina Spoorenberg namens de NRZ overhandigd aan Peter Boers, voorzitter ReddingsBrigade Weert. De overhandiging werd feestelijk gevierd. Samen met de net kersverse geslaagde kandidaten voor het diploma A & B; werd er met ballonnen en natuurlijk het diploma in de hand een ere rondje door het zwembad gelopen, met toepasselijke muziek.

ReddingsBrigade Weert is dan ook uiterst trots dat deze licentie is behaald: “Hiermee kunnen wij in de toekomst kandidaten blijven opleiden voor de Nationale Zwemdiploma’s A en B” aldus de brigade.

Over licentie Zwem-ABC

Vanaf 1 september 2014 kunnen zwemlesaanbieders de overstap gaan maken van de huidige ‘Erkenning’ naar het verkrijgen van een Licentie Zwem-ABC. Deze licentie geeft ouders en kinderen duidelijkheid dat de zwemlesaanbieder die in het bezit is van de Licentie Zwem-ABC handelt volgens de nieuwe kwaliteitsstandaard van de zwembranche.

Sinds jaren wordt er bij een zwembad, zwemschool of zwemvereniging waar je kunt afzwemmen voor het Zwem-ABC gecontroleerd of het afzwemmen verloopt conform de afzwemeisen. Met de invoering van de Licentie Zwem-ABC wordt een zwemlesaanbieder ook getoetst op zaken als: is er voldaan aan wet- en regelgeving, is de zwemlesgevende gescreend en in het bezit van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG), werkt de zwemlesaanbieder volgens de Gedragscode Zwembranche, is de zwemlesgevende voldoende opgeleid, is er nagedacht over de manier van lesgeven, hebben ouders zicht op de vorderingen van de kinderen tijdens de zwemles, is er een ongevallenregistratie en een klachtenprocedure.

Bekijk een bijdrage van de Reddingsbrigade Weert.