Foto via: Shutterstock - ter illustratie

Nederweert – (Video) Dierenrechtenorganisatie Animal Rights doet onderzoek naar de leefomstandigheden van dieren in Belgie en Nederland. In oktober, november en december van 2018 bezocht een onderzoeksteam stallen met leghennen in Flevoland, Noord-Brabant, Gelderland, Nederlands Limburg en Vlaanderen. Het gaat om schuren met kooi-systemen en scharrelstallen. “Zowel kooi- als scharreleieren zijn marteleieren,” zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen.

Ook kwam het onderzoeksteam uit bij een kippenstal in Nederweert. Volgens het team had de betreffende stal een verstikkende atmosfeer van rond dwarrelend stof en waren vele hennen vrijwel kaal. Verspreidt door de schuur lagen tientallen dode hennen, onder de stellingen en in kruiwagens. Nieuw voor dit onderzoeksteam waren de bijna-handtamme ratten. Met zo’n overvloed aan granen en kippenlijken waren ze hun natuurlijke achterdocht verloren.

“Verschrikkelijk was de aanblik van een hen in haar doodsstrijd, een worsteling die ook haar reeds dode zusters hadden moeten doormaken zonder troost of medische verzorging. We hebben niet voor niets voor de term horror-schuren gekozen”, aldus Animal Rights.

Reactie burgemeester Evers

Het onderzoek heeft inmiddels de belangstelling van de landelijke media. Burgemeester Evers van Nederweert reageerde via Twitter: “Zulke berichten zijn een slag in het gezicht voor alle agrariërs die respectvol hun bedrijf voeren. Heb contact gezocht met Animal Rights, het bedrijf is bekend gemaakt, we pakken het op”.

Beelden Animal Rights via Youtube

https://youtu.be/ANPuu0M7wW0

8 REACTIES

 1. En dan vragen ze zich af bij gemeente en controlerende overheidsinstellingen, waar en hoe toch die besmettelijke ziektes, waarbij honderdduizenden dieren uit stallen afgemaakt moeten worden, bij dit soort staldieren terecht komen.
  Nou, zie hier. Geen uitleg nodig. Als de ratten in deze stallen al bijna handtam zijn, omdat ze hun natuurlijke achterdocht verloren zijn, zegt ook al genoeg.

  Ik zie de ouderwetse stallen van mijn opa, in de jaren 60 en 70, nog helder voor mij.
  Wat werden de dieren toen, ondanks de zeer verouderde stallen, toch goed verzorgd. Het aantal koeien, dat je op één hand kon tellen, stonden met mooi weer buiten en met slecht weer of s’avonds op stal. Een 40 tal kippen liepen heerlijk buiten te scharrelen. Alleen de (twee) varkens mochten maar sporadisch buiten, anders rende ze zich slank. Een varken moest toch een beetje vet zijn voor de slacht.
  Toen had men niet de middelen, geld of techniek. En in de moderne tijd ……..
  Goed dat er nog zo iets is als Animal Rights.

 2. Goede reportage, blijven herhalen deze actie`s.
  Dit is niet het enigste bedrijf in Nederweert Evers waar geld boven dierenwelzijn staat. Zieke industrie en bijna allemaal voor export. 14 bedrijven overtreden de fijnstofnorm RIVM.
  Nederweert telde in 2015 het meeste aantal dieren per inwoner van NL.
  De gemeente Nederweert telt 3.202.234 kippen, 941 schapen, 233.920 varkens, 5.821 geiten, 213 paarden en 19.828 runderen. Met een totaal van 3.462.957 dieren en ongeveer 16.774 inwoners hebben we 207 dieren per inwoner. De gemeente Nederweert staat hiermee op de eerste plaats.

 3. Misschien ook eens even de locaties bekend maken van deze ‘agrariërs’. Want wellicht komen ze er nu met een simpele boete vanaf en gaan ze gewoon door waar ze mee bezig waren. En kraait er geen haan meer naar …

 4. Wat een onzin,veganisten-actie of wat..! Elke dag sterven er dieren,gevangen of wild,enne…mensen ook 🤔.Altijd dat opdringerige gezeur van vegetariers of veganisten naar mensen toe,die graag een stukje vlees eten .Als je graag wil leven als een konijn ga dan huppelen in het bos !

  Ga niet op het geleuter af van die organisaties die bedriegen, liegen en verdraaien. Ga zelf kijken bij een pluimveeboer.

 5. Het gaat er in mijn ogen niet om dat je vegetariër of veganist wordt, maar om het feit dat je bewust wordt gemaakt. Er is in mijn ogen ook niets mis met het houden van dieren voor voedsel, maar we zijn doorgeslagen.

  De reden van dit soort situaties is vaak dat een boer zijn hoofd niet meer boven water kan houden vanwege de alsmaar drukkende prijzen die ze krijgen omdat wij als consument niet meer willen betalen. Het begint en eindigt bij de vraag en de bereidwilligheid van de consument. Als iedereen weer €25 voor een kilo kipfilet wil gaan betalen zul je zien dat het vraag afneemt en dat het voor een pluimveehouder makkelijker wordt om de dieren weer de ruimte en de rust te geven die ze nodig hebben. Maar als wij verwachten dat die kilo nog minder moet kosten dan zul je zien dat je nog meer van deze wantoestanden krijgt.

  Mijn advies: eet minder maar wel beter vlees.

 6. Gaat hem niet worden.
  Als je 25 Euro voor een kilo kipfilet moet betalen, koopt niemand meer kip en zal de kippenboer z’n kippen aan de straatstenen niet meer kwijt raken. Met resultaat dat de kippenboeren failliet gaan. Wie zijn daar de dupe van? Juist, de kippetjes.
  Dit geldt ook voor varkenshouders of rundveeboeren.
  Wordt het vlees in de winkel extreem duur, koopt niemand meer vlees en zullen consumenten andere middelen en wegen zoeken om aan (goedkoper) vlees te komen, zoals bv vlees kopen in België of Duitsland, met illegale smokkel van vlees als gevolg en een failliete Nederlandse agrarische sector.
  Een sector waar de afgelopen decennia’s miljarden aan subsidies is ingestoken.

  Vraag en aanbod is er beiden genoeg. Het grootste probleem is de vele handelaren die tussen de boer en de consument zitten. Het is niet één handelaar, maar tientallen handelaren, waardoor de boer de laagste prijs krijgt en de consument het vlees veel te duur betaald.
  Dit zelfde probleem doet zich ook voor in de groente en fruithandel.
  Ook hier kan de prijs voor de boer of tuinder veel hoger zijn en voor de consument veel lager, door maar maximaal 1 of 2 handelaars te accepteren.

 7. Gaat hem niet worden. 
  “Als je 25 Euro voor een kilo kipfilet moet betalen, koopt niemand meer kip”

  Er is altijd marktwerking!!
  Wijn van 5 euro word gekocht bij de supermarkt en die van 600 euro bij de slijter weliswaar minder liters maar er is en blijft vraag naar.
  Dit geld voor alles van vlees tot vliegvakanties.
  Alleen de kleine beurs zal minder consumere

Comments are closed.