Foto via: Shutterstock - ter illustratie

Nederweert – (Video) Dierenrechtenorganisatie Animal Rights doet onderzoek naar de leefomstandigheden van dieren in Belgie en Nederland. In oktober, november en december van 2018 bezocht een onderzoeksteam stallen met leghennen in Flevoland, Noord-Brabant, Gelderland, Nederlands Limburg en Vlaanderen. Het gaat om schuren met kooi-systemen en scharrelstallen. “Zowel kooi- als scharreleieren zijn marteleieren,” zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen.

Ook kwam het onderzoeksteam uit bij een kippenstal in Nederweert. Volgens het team had de betreffende stal een verstikkende atmosfeer van rond dwarrelend stof en waren vele hennen vrijwel kaal. Verspreidt door de schuur lagen tientallen dode hennen, onder de stellingen en in kruiwagens. Nieuw voor dit onderzoeksteam waren de bijna-handtamme ratten. Met zo’n overvloed aan granen en kippenlijken waren ze hun natuurlijke achterdocht verloren.

“Verschrikkelijk was de aanblik van een hen in haar doodsstrijd, een worsteling die ook haar reeds dode zusters hadden moeten doormaken zonder troost of medische verzorging. We hebben niet voor niets voor de term horror-schuren gekozen”, aldus Animal Rights.

Reactie burgemeester Evers

Het onderzoek heeft inmiddels de belangstelling van de landelijke media. Burgemeester Evers van Nederweert reageerde via Twitter: “Zulke berichten zijn een slag in het gezicht voor alle agrariërs die respectvol hun bedrijf voeren. Heb contact gezocht met Animal Rights, het bedrijf is bekend gemaakt, we pakken het op”.

Beelden Animal Rights via Youtube

https://youtu.be/ANPuu0M7wW0