Montessorischool tijdelijk een museum

(Foto’s/video) Leerlingen van de Montessorischool in Weert exposeren vandaag vanaf 14.15 uur hun zelfgemaakte beeldende kunst. De 3D-beelden zijn gemaakt naar aanleiding van het kosmische thema de ‘culturele mens’ en zijn vrij toegankelijk te bezichtigen door publiek. De werken zijn het eindresultaat van een kunstproject, begeleid door RICK.

De groepen 1 t/m 8 verdiepten zich in de definitie van kunst en de denkwijzen van kunstenaars. Wat is kunst; hoe kun je denken over kunst; waarom maken mensen kunst? Kunnen we iets leren van kunst?

De leerlingen onderzochten dit op verschillende manieren. De groepen 3 t/m 8 bekeken de kunst in het van Abbemuseum. Wat zie je dan; hoe is het gemaakt, wat stelt het voor, wat vind je ervan? De gidsen vertelden over de tentoongestelde werken en ook over wat een museum eigenlijk is. Groep 1 en 2 wandelden in Weert langs verschillende beelden in de openbare ruimte.

Maak een ‘niks’

Terug op school gingen de leerlingen zélf aan de slag. De opdracht luidde: ‘maak een “niks”’; elk kind gebruikte daarbij zijn eigen verbeeldingskracht, en maakte uiteindelijk door te experimenteren met (combinaties van) materialen zijn eigen kunstwerk dat daarna een eigen titel kreeg. kunstenaar-docent Annemarie Verheyen van RICK begeleidde de leerkrachten en leerlingen hierin. Het resultaat: een boeiende expo vol 3D-beelden die in de school staan – liggen – hangen.

Open voor publiek

21 oktober zette het ‘Montessori Museum’ haar deuren open voor publiek. Als in een écht museum is de expositie ingericht, werd er rondgeleid en werd de expositie geopend door een belangrijk persoon: wethouder van Eijk verrichtte de opening waarna ouders en genodigden een kijkje mochten nemen.

Video via Youtube

https://youtu.be/i7CbAfsVhmE