Martin verkoopt het hele jaar door verse blauwe bessen in Ospel

11 min. leestijd

Ospel – Bakjes met blauwe bessen zo groot als euromunten, vers geplukt en heerlijk zoet. Zo vind je ze niet in de supermarkt, maar wel aan de Zwarteboordweg in Ospel. Daar woont de familie Heldens, eigenaar van Blauwe Bessen Bedrijf Heldens.

Blij met goede, verse producten

“We zijn in 1998 begonnen met blauwe bessen”, zo vertelt Martin Heldens. “Jarenlang hadden we zes hectare land vol met blauwe bessen, die we leverden aan grote leveranciers. Vorig jaar zijn we teruggegaan naar 3,5 hectare en sindsdien doen we alleen nog huisverkoop.” Daarmee is het personeelsbestand van het blauwe bessen bedrijf teruggeschroefd naar alleen het eigen gezin en doet Martin wat hij het liefst doet: particulieren blij maken met goede, verse producten.

“We telen de bessen, plukken ze en verkopen ze zowel vers als ingevroren en verwerkt in diverse producten.” Vooral de ingevroren bessen zijn volgens Martin erg populair: ze zijn goedkoper, langer houdbaar en smaken net zo lekker als verse bessen. “We streven ernaar de bessen zo in te vriezen dat je ’s avonds een handje in een kommetje kunt doen, daar ’s ochtends je yoghurt overheen giet en dan dezelfde ervaring hebt als met verse bessen. Er zijn veel mensen die daar zo van genieten dat ze iedere vier à vijf weken een paar kilo komen halen.”

Zoete bessen

“Gisteren kwam er zelfs een vrouwtje uit Friesland. Ze wilde bessen invriezen, maar durfde onze ingevroren bessen niet die hele rit mee te nemen, dus kocht ze toch verse bessen. Ik vroeg haar waarom ze hier bessen kwam halen, terwijl ze op weg naar Friesland ongetwijfeld heel veel telers dichterbij huis tegen zou komen. “Ja, maar die hebben allemaal zure bessen”, zei ze.”

Dat ligt volgens Martin aan het ras. “Hoe langer ze houdbaar zijn, hoe zuurder ze zijn. Onze verse bessen zijn drie weken houdbaar, maar we hebben ook bessen die tien weken de koeling in kunnen. Wij gebruiken die echter voor sap, niet om zo te eten. Daarvoor wil je zoete bessen.”

Elf verschillende rassen staan er op de grond van Blauwe Bessen Bedrijf Heldens. “Anders kun je ook niet aan het plukken blijven”, legt Martin uit. “De eerste twee à drie rassen zijn al leeg, het laatste ras is nog helemaal groen – die zijn pas begin augustus rijp.”

Hoogseizoen

Zodoende heeft Martin van 1 juli tot zeker 1 september verse bessen. Gedurende dit hoogseizoen hanteert hij openingstijden voor zijn winkel in de loods: dinsdag, woensdag en vrijdag van 13.00 tot 16.00 uur en zaterdag van 13.00 tot 15.00 uur. Ook staat er een automaat op het terrein, die 7 dagen per week van 8 uur ’s ochtends tot 20.00 uur ’s avonds geopend is. “Daar moet wel muntgeld in!”

Gedurende het hoogseizoen plukt Martin met zijn gezin echter zo veel bessen, dat ze het hele jaar door verkrijgbaar zijn. Uit de diepvries, of verwerkt in jam en dessertsaus. “Een hectare kan 10.000 kilo blauwe bessen opleveren, en die hebben we niet eens nodig. De afgelopen jaren hebben we daarom ook flink gesnoeid, zodat we minder kilo’s krijgen maar wel dikkere bessen. Dat vinden mensen lekkerder!”

Smullende klanten

Als zijn klanten genieten, geniet Martin ook. “Er zijn mensen die al meer dan vijfentwintig jaar hier komen. Gisteren nog belde er een vrouw op om te vragen of ze bessen kon komen halen. Eigenlijk waren we niet open, maar ik stel niet graag mensen teleur, dus gaf ik aan dat ze langs mocht komen tijdens mijn koffiepauze. Daar kwamen ze dan: zij en haar zoon. “Ons mam is al twintig jaar naar jullie aan het fietsen, maar nu mag ze niet meer fietsen, dus nu moet ik mee!”, zei haar zoon. En dat is eigenlijk precies wat ik wil, want de oude generatie die altijd kwam, die blijft. Maar de jeugd, die pakt veel te gemakkelijk alles mee uit de supermarkt en daar moeten we iets aan doen.”

Volgens Martin zijn zijn blauwe bessen hartstikke gezond, des te meer omdat hij ze heel weinig bespuit. “Ik kan op één hand tellen, en dan heb ik nog vingers over, hoe vaak wij met de spuit over het gewas heen zijn gegaan. Dat is één keer voorafgaand aan de bloei geweest en toevallig de afgelopen week, toen heb ik één perceel gespoten omdat die bessen zich nog veertien dagen moeten houden. Verder niets!”

Puur natuur

Puur natuur dus, en dat levert heel wat moois op. “Zo krijgen we heel veel vlinders hier, vooral in ons eigen strookje bloemenmengsel voor de bijen. Prachtig is dat om te zien!” De twintig bijenkasten die Martin heeft staan, leveren heel wat potjes overheerlijke honing op. Daarbij is Martin sinds dit jaar eetbare pompoenen aan het telen, zodat bezoekers ook in het najaar voor verse producten bij hem terechtkunnen. “Frambozen heb ik vorig jaar in de kas gezet voor wat afwisseling en ik dacht als ik ook eetbare pompoenen toevoeg en ze komen die halen, dan nemen ze nog een potje jam mee, zien ze de honing staan en zo blijft het balletje rollen.”

De honing slingert Martin zelf, de jam en dessertsaus worden gemaakt door verstandelijk gehandicapten uit de regio. Martin noemt de producten gekscherend wondermiddeltjes, want ze vallen erg in de smaak. “Een man stuurde regelmatig een berichtje: ‘mag ik vanmiddag bessen komen halen?’ Dan kwam hij, pakte hij wat hij wilde, buurtten we even en vertrok hij weer. Toen zijn vrouw een keer was gevallen zei ik: ‘ik heb iets wat haar goed zal doen’ en gaf ik hem een flesje dessertsaus voor in de yoghurt of pudding mee. Sinds die tijd nam hij iedere keer een flesje mee. ‘Dat je dat niet eerder hebt gezegd!’, zei hij. Hij gebruikte het naar eigen zeggen om oud te worden. Twee maanden geleden is hij gestorven: 88 jaar geworden.”

Martin hoort veelal van de kinderen van zijn klanten dat ze zijn overleden. “Dat zijn dan mensen die al jarenlang iedere vier à vijf weken op de fiets komen. Hun kinderen nemen dan toch de moeite om even te laten weten dat ze er niet meer zijn. Dat waardeer ik enorm”, aldus Martin. Hij staat dan ook het hele jaar door voor hen klaar. “Buiten het hoogseizoen is alles op afspraak, maar dat werkt perfect als mensen het weten. Dan bellen ze ’s morgens om 10.00 uur en geef ik aan hoe laat ik pauze neem, zodat ze dan langs kunnen komen. Een kopje koffie of thee is immers zo gezet, dan help ik die mensen en kan ik daarna weer aan de slag.”

Geen poepbacterie

’s Zomers het veld op, ’s winters de loods in. Martin: “De bessen die we in de zomer plukken en direct in bakken invriezen, sorteer ik ’s winters in zakken voor de verkoop. Als het een dag regent, ben ik daar dus te vinden.” In de diepvriesbessen van de familie Heldens kom je beslist geen poepbacterie tegen, zo verzekert hij zijn klanten. “Dat blauwe bessen gezond zijn, heeft sinds er een poepbacterie ontdekt werd in de blauwe bessen van Albert Heijn wel een kanttekening gekregen. Dat waren gelukkig bessen uit het buitenland, maar ik kan het nog steeds niet geloven. Dan moet je eigenlijk al beregend hebben met rioolwater, anders kan die hepatitis B echt niet zo hard gaan. Eén man kan geen tonnen diepvriesbessen besmetten als hij zijn handen niet goed wast.”

Desondanks staat hygiëne wel hoog in het vaandel bij Martin en zijn familie. “Wij hadden hier ook altijd aan de binnenkant van de deur staan: handen wassen na het plassen. Ook in andere talen, voor onze medewerkers uit het buitenland. Als wij stonden te sorteren hadden we zicht op de wasbakken en zagen we dus meteen of zij hun handen hadden gewassen. Zo niet, dan riepen we ze meteen terug.”

Nu heeft Martin geen werknemers meer in dienst. Hij en zijn vrouw doen alles zelf, met hulp van hun familieleden. “Als je eenmaal een beetje op leeftijd bent, kinderen en kleinkinderen hebt, dan mag het wel eens wat rustiger. Dan geniet ik van de huisverkoop en de bakkers die bessen komen halen voor in hun gebak, waaronder Echte Bakker Snijders uit Stramproy.”

Zelf blauwe bessen halen

Lokaal blijft zo lokaal, dat vindt Martin mooi. Wil je de blauwe bessen van de familie Heldens zelf eens proeven? Kom dan langs op de Zwarteboordweg 6 in Ospel. Neem muntgeld mee voor de automaat die geopend is van 8.00 tot 20.00 uur of bezoek de loods op dinsdag, woensdag, vrijdag of zaterdag binnen de openingstijden en maak direct kennis met Martin zelf.

Voor verse bessen betaal je bij de familie Heldens € 7,50 per kilo, voor bessen uit de diepvries € 4,50 per kilo. “Als je de smaak eenmaal te pakken hebt, zijn die zo op en wil je meer!”, aldus de gepassioneerde bessenteler. Meer informatie is te vinden op de website www.blauwebessenbedrijfheldens.nl.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Kleine updates die het grote plaatje laten zien
Deel dit bericht
Geen reacties
Herstel oversteek Autosafari op Moesel Grote inzet hulpdiensten Nederweert Stadsbrug open voor partyvlot Keti Koti Afvaldumplocatie verdwijnt Zweefvliegtuig maakt noodlanding in Nederweert-Eind Bord belemmert zicht