Natuurherstel in Weerter- en Budelerbergen & Ringselven van start

3 min. leestijd
Archieffoto WdG - Weerter- en Budelerbergen

Tussen Budel en Weert ligt een afwisselend natuurgebied met een bijzondere mix van natuurtypen. Om de kwaliteiten van dit unieke landschap te behouden, voert Natuurmonumenten de komende maanden groot onderhoud uit in combinatie met gericht beheer. Daarmee worden de biodiversiteit en de weerbaarheid van het gebied versterkt.

In natuurgebied Weerter- en Budelerbergen & Ringselven struinen bezoekers door afwisselende en uitgestrekte natuur. Natte bossen in het noorden, grove dennen op stuifzand in het centrale deel en in het zuiden een combinatie van vennen, heide en berkenbroekbos. Om die bijzondere kwaliteiten te beschermen en behouden, gaat Natuurmonumenten op een aantal plekken in het gebied aan de slag.

Noodzaak

Dat is hard nodig, zegt Robin Peeters. Als Coördinator Natuurbeheer ziet hij de biodiversiteit in het natuurgebied achteruitgaan. “Door stikstof en verdroging is de bodem op veel plekken verzuurd en verrijkt met voedingsstoffen. Terwijl de planten die hier van nature voorkomen, juist van een voedselarme bodem houden. De variatie in planten en dieren wordt daardoor kleiner.” Natuurmonumenten voert daarom werkzaamheden uit om de biodiversiteit zo veel mogelijk te versterken.

Werken aan herstel

In en bij de hoogveenbossen worden maatregelen getroffen om water langer vast te houden en de kwaliteit van het water te verbeteren. “Dat gebeurt onder meer door greppels te dempen en naaldbomen te verwijderen, omdat die jaarrond veel water verdampen,” aldus boswachter Robin. “Daarnaast onderzoeken we hoe we het watersysteem – en daarmee de natuurkwaliteit – verder kunnen verbeteren.”

Ook de vennen en heide, direct ten noorden van de Zuid-Willemsvaart, staan door een tekort aan grondwater onder druk. Door grond af te schrapen en daarmee greppels te dempen, blijft ook hier water langer in het gebied. Opgehoopt slib wordt uit de vennen verwijderd. Daarnaast werkt Natuurmonumenten aan herstel van het galigaanmoeras, een natuurtype dat in Nederland nog maar nauwelijks voorkomt.

“En in de Laurabossen halen we Amerikaanse vogelkers weg,” aldus boswachter Robin. “Dat is een soort die hier van nature niet voorkomt en allerlei inheemse soorten verdringt, waardoor vogels als de nachtzwaluw en boomleeuwerik in het nauw komen.”

Programma Natuur

De werkzaamheden vinden plaats met steun van het Programma Natuur voor Natura 2000-gebieden, waarmee provincie en Rijk het herstel van kwetsbare natuurgebieden ondersteunen. Een volledig overzicht van de werkzaamheden voor natuurherstel is te vinden onder de knop ‘Projecten’ op de pagina natuurmonumenten.nl/kempen-broek.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Kleine updates die het grote plaatje laten zien
Deel dit bericht
Geen reacties
Autosafari op Moesel Grote inzet hulpdiensten Nederweert Stadsbrug open voor partyvlot Keti Koti Afvaldumplocatie verdwijnt Zweefvliegtuig maakt noodlanding in Nederweert-Eind Bord belemmert zicht Valpartij op Vogelsbleek