Zintuigen in actie tijdens themadag Eynderhoof

3 min. leestijd
Foto via Eynderhoof

Nederweert-Eind – In het kerkdorp Nederweert-Eind ligt het openluchtmuseum Eynderhoof. Gezelligheid en gastvrijheid spelen een grote rol bij de vele ambachtslieden. Zij laten oude ambachten en gebruiken op een levendige manier zien. Al bij het betreden van het museum zijn geluiden uit de ambachtsgebouwen hoorbaar, maar ook geur en beeld dragen bij aan de ervaring.

Op zondag 17 augustus spelen de verschillende zintuigen een belangrijke rol. Diverse ambachten tonen het proces dat de graankorrel doorloopt om uiteindelijk als bakproduct te eindigen. Een uniek proces dat je nog maar zelden met eigen ogen en oren waar kunt nemen. 

Van dorsen tot malen

Aan de “drieslag” zijn de dorsers aan het werk om de graankorrels van de stengels en de aren te scheiden. Dat ging vroeger vaak handmatig met vlegels en op den duur werden daar ook speciale machines voor gebruikt. Deze verschillende toepassingen worden allemaal gedemonstreerd. Er wordt een echt schouwspel van gemaakt waar heel wat oefening aan vooraf gaat. Bezoekers mogen het zelf ook proberen. 

Molenaar en bakkers

Vervolgens maalt de molenaar de graankorrels tot meel, waarna de bakkers er deeg van maken. Volgens oude maar nog steeds de beste recepten wordt deeg gemaakt voor knapkoek, brood, vlaai en andere lekkernijen. Deze producten worden in het eigen bakhuis gebakken in de hout gestookte ovens. Hierna komt het terecht bij de verkoopstand aan de overkant van het bakhuis “bi’j Loate”. 

Activiteiten voor jong en oud bij Eynderhoof

Een hele mooie middag die voor jong en oud de moeite waard is. Alle andere ambachten zijn ook in bedrijf tijdens de bijzondere themadag. Natuurlijk is er voldoende plek op een van de terrassen om uit te rusten of gewoon ouderwets te genieten van al het moois dat de Limburgse cultuur te bieden heeft. De kinderen kunnen zelf hun ogen en oren de kost geven, in actie komen of meedoen aan een kleine quiz. 

Tijdens de themadag op Eynderhoof is er weer van alles te beleven, te ervaren en te proeven. Boerinnen snijden de verse broden op authentieke wijze aan. Waarna ze de broden beleggen voor de harde werkers met heerlijke plakken “sjonk” om de energie op peil te houden. En geen zorgen; voor de bezoekers is ook voldoende lekkers te verkrijgen om aan het einde van de middag misschien wel wat uit de bakkerswinkel mee naar huis te nemen. 

Meer informatie over openingstijden, entree en de speciale activiteiten (op de woensdagen speciaal voor de kleintjes) is te vinden op de website van Eynderhoof.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Kleine updates die het grote plaatje laten zien
Deel dit bericht
Geen reacties
Opbouw Zomerfeest Fatima Brandweer bevrijdt kat Ontsnapte zeearend gevangen Werk aan verkeerslichten Herstel oversteek Autosafari op Moesel Grote inzet hulpdiensten Nederweert Stadsbrug open voor partyvlot