Zware 20e Horneland Rally

Evenementen Reageer 6 min. leestijd

Onder een stralend lentezonnetje vertrokken de circa 70 deelnemers afgelopen donderdag aan de 20e Horneland Rally vanuit het prachtig Kasteel Alden Biesen in Bilzen (B).

Met startnummer 1 op de deuren vertrok de equipe Vanderspinnen-Vanoverschelde als eerste aan de 1380 km lange rally. Bij TC 2 was al duidelijk dat het een “zware” zou worden. Op 2 equipes na liepen de deelnemers hier al hun eerste tijdstraf op. Vanderspinnen-Vanoverschelde en Leurs-Den Hartog waren de enige met 0 strafpunten. Kanshebber Van Beek-VD Werf pakten hier hun eerste tijdstraf. Richting TC 5 waren de eerste uitvallers al te bekennen. Equipe Meulen-Hendrickx belande in een weiland en moesten opgeven.

De organisatoren hadden op het einde van dag 1 nog wat speciaals in petto. De beroemde heuvelklim van Kautenbach (L) moest gereden gaan worden. Slechts 2 minuten tussen de TC’s en 34 bochten en hairpins moesten er genomen worden. De top liet hier geen steekje vallen en vonden controle 9 (sportklasse) en controle 13 (toerklasse) vlak voor de finish. Van hieruit was het nog een kort stukje naar het hotel waar de deelnemers konden genieten van een gezamenlijk avondmaal. Daarna aan de bar kwamen de verhalen los waarvan er velen weer in het boek der anekdotes konden worden bijgeschreven.

Vrijdag 10 maart vertrokken de deelnemers om 8.30 uur vanuit het Novotel in Luxemburg aan de “24 uur”. Equipe Vanderspinnen-Vanoverschelde en Leurs-Den Hartog stonden samen nog op 0 strafpunten, van Beek-VD Werf volgde op 2 strafpunten.

Luxemburg werd achtergelaten en er werd koers gezet richting Frankrijk waarbij de Vogezen het strijdtoneel zou zijn. De eerste opgaves waren er al binnen 1 uur, alle mechanische problemen. De middagsnack in Rhodes werd het Waterloo voor oud winnaars, vader en zoon van der Palen uit Eindhoven. Tijdens de nacht van donderdag op vrijdag hadden ze de linker torsiestang van hun Porsche vervangen, in Rhodes besloot de rechter torsiestang dat het lang genoeg was geweest en brak spontaan af.

Tot TC 15 waren er geen wisselingen binnen de top van het klassement, beide leidende equipes bleven strafpuntloos. Omstreeks 18.00 uur veranderde dat. De mooie Volvo van Vanderspinnen Vanoverschelde begon overdruk te vertonen in de motor, liep slechter en begon flink te roken. Om verdere schade te voorkomen werd besloten te stoppen. Op dat moment waren Leurs-Den Hartog de leiders van de wedstrijd, kort gevolgd door Van Beek-VD Werf.

De nacht werd ingezet en gedurende enkele uren waren er geen veranderingen In de top. Enkele equipes werden gedwongen op te geven, mechanische pech, een beekje en een hert waren net teveel. Tegen 4.00 uur in de nacht reden Leurs-Den Hartog 70 meter te weinig een weg in waardoor ze de controle die daar stond niet zagen. Van Beek-VD Werf reden wel door en vonden de controle, nu waren de rollen omgedraaid, met nog 5 uur rally te gaan stonden van Beek-VD Werf aan de leiding in deze loodzware Horneland Rally. Vanuit Longeville-Lès-Saint-Avold werd er koers gezet richting Nederland. De toppers hadden geen noemenswaardige problemen waardoor de stand niet veranderde. Vanuit Panheel werden de laatste 50 km gereden naar de finish in Weert.

Na telling van de kaarten kwamen van Beek-VD Werf als winnaars uit de bus en met slechts 2 strafpunten meer als tweede geklasseerde equipe Leurs-Den Hartog. Winnaars in de Toerklasse werden het Belgisch duo Gauthier Decavele – Kenneth Verte in hun Volvo Amazon met slechts 18 strafpunten.

Deze Horneland Rally gaat de boeken in als één van de zwaarste. Ongeveer 25% van de deelnemers heeft de finish niet gehaald. De 21e Editie wordt verreden van 8 op 9 Maart 2018. Blok deze datum alvast in je agenda. Start omstreeks 13.00 uur en finish om 8.30 uur. Back tot the roots dus voor deze editie!

Uitslag 20e Horneland Rally

Sportklasse:

1. Hans van Beek – Ad van der Werf,18 strafpunten;
2. Alexander Leurs – Bart Den Hartog, 20 strafpunten;

3. Joost Chermin – Marleen van Gent, 29 strafpunten;

4. Dave Budenaers – Frank Bersipont, 44 strafpunten;

5. Harm Lamberigts – Jolanda van Zijl, 60 strafpunten.

Winnaars mix equipe sport: Joost Chermin – Marleen van Gent, 29 strafpunten.

Toerklasse:

1. Gauthier Decavele – Kenneth Verte,18 strafpunten;
2. Jules Welters – Boy Claessen, 99 strafpunten;
3. René van Bussel – John van Dijken, 121 strafpunten;
4. Marcel Vaassen – Rob van Lingen, 144 strafpunten;
5. Dirk Vanrobaeys – Lieven Vanrolleghem, 146 strafpunten.

Winnaars mix equipe tour: Victor Moors – Hannie Derks, 256 strafpunten.

Foto’s video video’s kun je vinden via: https://www.facebook.com/hornelandrally

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
Geef reactie