Deel speeltuintje al snel afgekeurd

In het kader van burendag op 15 oktober 2016 werd op de hoek van de Klemmenstraat en Vrinssenstraat in Stramproy een speeltuintje heropend. Mede dankzij de inzet van buurtbewoners was de vernieuwde speeltuin tot stand gekomen. De burgemeester opende het speeltuintje en was vol lof over de burgerparticipatie.

Nog geen 3 maanden na de heropening moet het speeltuintje al worden aangepast. Het speelhuisje moet zelfs worden verwijderd omdat deze is afgekeurd na een inspectie. De buurtbewoners zaten te klapperen met hun oren toen ze dat hoorden “dag burenparticipatie, welkom bureaucratie”, aldus een van de boze buurtbewoners. Afgelopen week heeft een bedrijf in opdracht van de gemeente het speelhuisje verwijderd en enkele toestellen verplaatst.

Een woordvoerster van de gemeente Weert beaamt dat ze dit initiatief hebben ondersteund, met als uitgangspunt dat de werkzaamheden door de buurtbewoners zelf werden uitgevoerd. Samen met hulp van veel bewoners uit de buurt, sponsors, Woonstichting St. Joseph en Punt Welzijn is de speeltuin opnieuw ingericht met de bestaande toestellen en een nieuw toestel.

Nu de speeltuin een aantal maanden in gebruik is, blijkt bij een reguliere keuring dat de speeltuin niet helemaal voldeed aan de veiligheidsnormen. Eén toestel voldeed niet aan de huidige veiligheidsnormen en is verwijderd, zo bevestigt de woordvoerster. Ze geeft aan dat in goed overleg met de initiatiefnemers enkele toestellen zijn verplaatst. Dit zijn slechts kleine aanpassingen die de gemeente meteen heeft uitgevoerd.

De buurtbewoners vinden het vreemd dat de mankementen niet eerder aan het licht zijn gekomen. Het zorgt nu voor een grote teleurstelling in de buurt en balen van deze manier van communiceren tussen de gemeente en de burgers. De veiligheid staat natuurlijk voorop, maar men betreurt deze gang van zaken en hoopt dat dit soort kwesties niet meer zullen voorkomen.

Update:
De initiatiefnemers van het speeltuintje benadrukken dat de aanpassingen in goed overleg met de gemeente Weert zijn uitgevoerd. Veiligheid boven alles.