Schietpartij in ‘coldcasekalender’

112 1 reactie 4 min. leestijd

Coldcaseteams van de politie hebben in vijf penitentiaire inrichtingen kalenders verspreid waarop 52 coldcasezaken staan beschreven. Ook het onopgeloste levensdelict op Daan van Es, toenmalig eigenaar van discotheek Carte Blanche in Weert, is toegevoegd aan deze kalender. De teams hopen dat de weekkalender leidt tot nieuwe tips over de misdrijven. De kalender is onderdeel van een breder offensief van de politie om aandacht te vragen voor cold cases.

Over de cold case van Daan
Het is carnavalsmaandag 27 februari 2006 wanneer de 40-jarige Daan van Es tijdens een overval in zijn woning aan de Populierenstraat in Nederweert wordt doodgeschoten. Rond 04.55 arriveerden Daan en zijn vrouw met de dagopbrengst van hun Weerter discotheek ‘Carte Blanche’ bij hun woning. Eenmaal in het huis drongen een aantal gemaskerde mensen de woning binnen. Van Es greep al snel een pistool en een vuurgevecht volgde. Hierbij wordt Daan dodelijk getroffen. De overvaller verdwenen zonder buit.

Bij het vuurgevecht is waarschijnlijk ook één van de daders gewond geraakt. Kort na de overval werd een in brand gestoken BMW aangetroffen in Nederweert. En half uur later arriveerden drie personen in een Golf bij het ziekenhuis in Veldhoven. Een man met een bivakmuts liet een medepassagier naar binnen gaan en reed vervolgens met hoge snelheid weg. De man bleek een schotwond te hebben en wordt aangehouden. De man is verdacht van de overval in Nederweert. Na veroordeling wordt hij in hoger beroep vrijgesproken. De daders van de dodelijke overval lopen dus nog rond.

Cold cases
Nederland telt ongeveer 1500 onopgeloste misdrijven die als cold case te boek staan, voor het grootste deel levensdelicten. Coldcaseteams van de politie proberen deze zaken alsnog op te lossen. ‘Getuigen spelen daarbij vaak een cruciale rol’, zegt Wim Perlot, leider van het coldcaseteam Midden-Nederland en voorzitter van het platform Cold Cases Nederland. ‘Uit onderzoek door recherchekundigen Daan Annegarn en Evelien Aangeenbrug blijkt dat er veel mensen in Nederland rondlopen met informatie over een onopgeloste zaak (naar schatting 800 mensen). Zij ontdekten namelijk dat een dader na enige tijd vaak over zijn daad vertelt’, legt Wim Perlot uit.

Proef
De ervaring van politie en justitie leert dat ook onder gedetineerden relatief veel kennis aanwezig is over gepleegde strafbare feiten. Om die reden is de kalender bij wijze van proef uitgereikt aan gedetineerde in penitentiaire inrichtingen in Leeuwarden, Zutphen, Sittard, Zwaag en Justitieel Complex Schiphol. Als de proef succesvol verloopt, wordt de kalender in de loop van dit jaar mogelijk in alle penitentiaire inrichtingen uitgereikt aan gedetineerden

Kansrijk
De 52 zaken op de kalender zijn geselecteerd door coldcaseteams uit het hele land. Het gaat om zaken die veel maatschappelijke onrust hebben veroorzaakt en waarvan de teams vermoeden dat nieuw onderzoek kansrijk is.

Lees meer over de schietpartij:
https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/dossiers/2017/10-nederweert-schietpartij-met-carnaval/de-zaak.html.

Informatie over cold cases:
https://www.politie.nl/themas/informatie-over-cold-cases.html

Bekijk de kalender:
https://www.politie.nl/binaries/content/assets/politie/documenten-algemeen/onderwerpteksten/cold-case/kalender-2017.pdf

Video via Youtube:
https://youtu.be/vU06axQbSzw

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
1 reactie