Eerste containerschip gearriveerd

Foto’s – Maandag arriveerde het eerste containerschip in de gloednieuwe Multimodale haventerminal De Kempen. In de containers zaten goederen voor de Action in Echt en Trespa in Weert.

De Multimodale Terminal De Kempen werd op 22 december jl. opgeleverd en door de gemeente Weert overgedragen aan de terminalexploitanten. In januari 2017 hebben de exploitanten de terminal verder gereed gemaakt voor het ontvangen van containerschepen. Voorts is door de exploitanten een terminaltrekker, een reachstacker en een eigen containerschip in gebruik genomen.

Het doel is om de nieuwe containerterminal binnen drie tot vijf jaar te laten groeien naar een jaarlijkse overslag van circa 10.000 containers voor bestaande bedrijven in regio. Dat is gelijk aan 20.000 enkele vrachtwagenritten, een besparing van 80 ritten per werkdag. Kostenefficiënt en duurzaam. Dit fenomeen heet ‘modal shift’ en is gericht op het verminderen van het dichtslippen van wegen en het behalen van milieuwinst.

Er is een compleet nieuwe kademuur gebouwd (de oude was meer dan 100 jaar oud) en een perceel van 2 hectare gereed gemaakt voor op- en overslag van containers. Het gehele terrein is omheind en met moderne technieken beveiligd. Tevens is een gatehouse gerealiseerd als onderkomen voor het personeel, chauffeurs en bezoekers.

De terminal gaat een belangrijke rol spelen als draaischijf tussen Brabant Intermodal en Limburg Blueports. Precies gelegen op de grens van Limburg en Brabant wordt invulling gegeven aan de laatste witte vlek op de logistieke kaart van deze regio. Gelet op de verwachte groei van de logistiek en e-commerce activiteiten is de terminal een aanwinst voor de regio Weert-Cranendonck.

Multimodale Terminal De Kempen is een project wat mogelijk is gemaakt met financiële inspanning van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de provincie Limburg en de gemeente Weert.