Op donderdagavond 15 juni wordt in de binnenstad van Weert de Sacramentsprocessie gehouden. De processie vindt plaats aansluitend aan de H. Mis van 19.00 uur in de dekenale St. Martinuskerk.

Er lopen meer dan 25 groepen mee om het Allerheiligste te begeleiden, waaronder St. Martinus te paard, scouting St. Maarten, schutterijen en andere groepen. Het geheel wordt muzikaal omlijst door fluit- en tamboerkorps St. Job uit Leuken en de Koninklijke fanfare St. Isidorus uit Molenbeersel.

Sacramentsdag

Dit jaar organiseert de Broederschap uit Weert opnieuw de Sacramentsprocessie. Sacramentsdag is traditiegetrouw de tweede donderdag na Pinksteren. Op het Hoogfeest van het Allerheiligst Sacrament wordt de H. Hostie door de priesters in een monstrans door de straten van de parochie gedragen. Op deze wijze wordt gevierd dat Jezus zichzelf aan ons gegeven heeft in de gedaante van brood en wijn. Dit prachtige gebruik is in Weert weer nieuw leven ingeblazen. In de stoet worden ook reliekschrijnen meegedragen, waaronder die van St. Martinus.

Deelnemers processie

De Suisse, de kerkelijke ordebewaker, gaat de processie voor. Naast de Broederschap en het Draagstersgilde uit Weert, zijn broederschappen uit Dordrecht, Den Bosch en Susteren vertegenwoordigd. Ook misdienaars, seminaristen, het Groot St. Martinuskoor, pelgrimsgroepen, de zusters Birgittinessen en diverse andere betrokken gezelschappen nemen deel aan de processie. Dan volgt onder een Hemel, geflankeerd door flambouwen, de priester met het Allerheiligste. De gelovigen sluiten de processie. Gezamenlijk vormen zij een kleurrijke, devote stoet die het Rooms-katholieke geloof midden in de maatschappij brengt.

Route door stadshart

De stoet trekt vanaf de dekenale kerk via de Langstraat, Wilhelminasingel en St. Raphaelpad naar de Nieuwe Markt. Van daar af gaat het verder via de Meikoel en de Maasstraat naar de tuin van het klooster van de zusters Birgittinessen. Daar wordt het Allerheiligste Sacrament over een bloemtapijt gedragen. Bij het rustaltaar krijgen de aanwezigen van de deken de zegen met het Allerheiligste. Dit is tevens het eindpunt van de processie. Daarna is er nog de mogelijkheid elkaar te ontmoeten in de tuin. Iedereen is van harte welkom!

1 REACTIE

  1. In de jaren 50 …70 vorige eeuw waren in de kerkdorpen rond Weert ook sacraments processies…..met hier en daar een stop bij de door de bewoners geplaatste kleine kapelletjes.
    De pastoor deed dan daar een gebed voor de gewassen op de akkers…maar als ik zo de gewassen op de akkers er bij zag staan…..hielp bidden niet……sproeien en kunstmest wel…!!!

Comments are closed.