Gisteren zorgde een zware bui voor veel wateroverlast in Weert door een zogenaamde wolkbreuk. In korte tijd is zoveel regen gevallen dat het rioolstelsel dit niet kan verwerken. Daardoor is een behoorlijk aantal straten ondergelopen.

De gemeente ontving, naar aanleiding van de wolkbreuk, veel vragen, meldingen, klachten en verbetersuggesties. De gemeente heeft alles op alles gezet om de wateroverlast te beperken.

De gemeente heeft donderdag een speciale pagina ingericht met daarop informatie en tips ten behoeve van de wateroverlast (http://www.weert.nl/wateroverlast).

Schade door auto’s en losse putdeksels

Ook kan bij water op straat een deel van de schade veroorzaakt worden door auto’s die door de ondergelopen straten rijden. De watergolf die hierdoor ontstaat kan net het verschil maken tussen wel of geen schade in de woningen.

Dat was gisteren ook het geval in bijvoorbeeld de Vrakkerstraat. Daarnaast kunnen door de waterdruk putdeksels los komen.Buurtbewoners sloten daarom zelf de straat af door de auto’s op de straat te parkeren en een lint te spannen. Vandaag benadrukt de gemeente nog eens met klem om ondergelopen straten met de auto te mijden en wegafzettingen te respecteren.

Maatregelen

De gemeente Weert zet zich in om de overlast te beperken. Zo zijn er de afgelopen jaren al diverse maatregelen getroffen om de wateroverlast te beperken. Ook onderzoeken ze bij elke nieuwe ingreep in de riolering of het ontwerp een bijdrage kan leveren aan beperking van de overlast. Bij zeer extreme buien is er sprake van overmacht.

Gezamenlijk probleem

Wateroverlast is een gezamenlijk probleem. Niet alleen van de gemeente. Ook inwoners en bedrijven kunnen er wat aan doen. Circa 50% van het totale verharde oppervlak is eigendom van de gemeente Weert. Het overige deel is eigendom van anderen (particulieren, bedrijven, stichtingen etc.).

Meer informatie

Meer informatie kun je vinden via: http://www.weert.nl/wateroverlast

19 REACTIES

 1. Dan heeft het water bij jou nog niet hoog genoeg gestaan…Ze vinden het leuk om hard door het water te scheuren met als gevolg dat je het risico loopt het water (door de golfslag) binnen te krijgen, staat hierboven heel duidelijk omschreven. Soms moet je als burger bepaalde zaken afdwingen.

 2. Als iedereen in de getroffen straten een regenton van 200 liter koopt en tussen zijn regenpijp van het grootste dak plaatst – en je laat die regenton bij dreigende zware regenval vooraf bijna compleet leeglopen – dan vangt ieder huis de eerste 200 liter water zelf op voordat het rioolstelsel gevuld/belast wordt. Kost ongeveer 50 euro en helpt een beetje. Als de hele straat het doet is het misschien net genoeg?
  Ik heb zelf een ondergrondse ‘regenton’ van 10 m3 die door 2 daken gevoed wordt. Met dat water draai ik de was en spoel de toiletten door. Met die kleinere tonnen kun je de tuinplanten of planten binnen water geven.

 3. Laat ze maar hard door de spoortunnel heenrijden, maar niet door een woonwijk waar het water aan de voordeurdrempels of het kelderraam staat.

 4. Als iedereen zelf kan bepalen wanneer het erg genoeg is om straten af te sluiten dan wordt het een zooitje. De grens zal dan steeds wat verlegd worden. Daarnaast zou het een mooi spelletje voor de rechtbank kunnen worden als iemand wordt aangeklaagd omdat hij/zij onbevoegd een openbare weg afsluit. Als de overheid dit goed vindt moet ze daarvoor in ieder geval regels voor opstellen. Als ik de foto een referentie is dan kan ik hier de straat bij iedere stevige regenbui afsluiten.

 5. Het is één foto, stilstaand beeld. Als ik dus een foto van jou zou maken en je deze zou laten zien ga je een gerechtelijke procedure starten omdat je kwek stilstaat Dit is geen wegafzetting maar burgers wijzen mensen erop dat het niet verstandig is om verder de straat in te rijden. Het is een vorm van helpen. Ik hoop voor jou als jij zo een waarschuwing negeert alle schade die je eventueel oploopt en veroorzaakt voor jou kosten zijn.

 6. ???? Een lint over de weg spannen en een auto dwars neerzetten is geen weg afzetten? Prima hoor, maar laat dan de hele tekst inclusief kop veranderen. Maar het gaat mij niet om welke foto of welke staat, het gaat mij om het principe of burgers zelf mogen bepalen of ze wegen afzetten en zo ja, wordt het dan geen tijd dat de overheid voor dit zelfbeschikkingsrecht regels opstelt. Overdreven gezegd, straks kijkt iemand op buienradar, ziet dat er over 10 minuten een hoosbui over Weert zou kunnen trekken en gaat dan maar alvast linten spannen en auto’s dwars zetten. Trouwens, hoe los je dit op als 5 man in de straat alles willen afzetten en de rest wil dat niet? het recht van de sterkste?

 7. Er viel in 40 minuten 31 liter per m² , met een vat van 200 liter gaat dat dus niet lukken. Voor mijn perceel was dat dus 20770 liter.
  De neerslag van de hele dag was 40 liter per m²

 8. Ik zoek nergens iets achter. Ik zet vraagtekens bij wat mensen hebben gedaan en geef daarbij een aantal redenen waarom ik die vraagtekens zet. Voor een deel gebaseerd op dat gedeelte van mijn opleiding dat zich bezig hield met gedrag van (groepen) mensen, voor een deel gebaseerd op ervaring en voor een deel gewoon nadenken over wat in Nederland wettelijk wel en niet mag.

 9. Wat kun jij toch zeuren Wikuso, serieus. Je kunt overal wel een levensvraag bij bedenken maar waarom? Heb je te veel vrije tijd? Als hier nou een gevaarlijke situatie door was ontstaan of mensen waren gedupeerd geworden door een versperring. Maar dat is volstrekt niet aan de orde. Zéur dan niet zo en maak je druk of bedenk levensvragen voor écht belangrijke zaken.

 10. Je moet kijken naar het dakoppervlak, want onbebouwde grond kan de regen gewoon opnemen zonder belasting van het riool. Zeg dat je een dak hebt van 60 m2 dan is dat slechts 1860 liter. Als je daar 200 liter van opvangt bespaar je 11% op het begin van de bui.

 11. Laat ik het anders zeggen. Indien bij mijn bejaarde buur het water naar binnen loopt zet ik met alle plezier mijn auto dubbel en dwars op de straat…punt! Zoals gezegd je gezonde verstand gebruiken. Niets meer en niets minder.

 12. Maar als dat vat vol zit van vorige buien heeft het nul zin. Maar dat gaat er bij jou blijkbaar niet in. Ik sproei zelf uit de ton maar toch heb ik hem niet leeg kunnen krijgen. Ik heb 400 vierkanten meter tuin waar van een deel groenten tuin. Dus ik gebruik het echt wel.

Comments are closed.