Bouw Budelse Os Thoes gestart

Plaats een reactie

Budel – (foto’s) Ze hebben er lang op moeten wachten, de initiatiefnemers van ‘Os Thoes’. Maar donderdagmiddag 7 september startte in Budel de bouw van deze kleinschalige huiselijke woonvoorziening voor dementerende ouderen. Een woonvorm waar woningcorporatie woCom, Stichting Woonzorg Cranendonck, gemeente Cranendonck en ZuidZorg de handen voor in elkaar hebben geslagen.

Os Thoes wordt een begeleid wonen project, waar dementerende ouderen op kleine schaal samen wonen. Zij wonen daar zoveel mogelijk op een manier, zoals zij dat ook thuis gewend waren. Mirjam Kräwinkel, directeur-bestuurder van woningcorporatie woCom, die 3 bestaande woningen verbouwt tot een woon-zorgvoorziening met 8 woon-slaapkamers en een gemeenschappelijke woonkamer, wijst de vele aanwezigen op het zonnetje dat letterlijk is gaan schijnen voor de initiatiefnemers.

Burgerinitiatief

Jac de Werdt, voorzitter van Stichting Woonzorg Cranendonck, is blij dat de verbouwing is gestart. Hij grijpt terug naar woorden die initiatiefneemster Anita Duisters-Vlassak ooit heeft gezegd: “Van zand en stenen bouw je een huis, van warmte en liefde bouw je een thuis.” Dat thuis komt er door het team van ZuidZorg, dat de begeleiding en medische zorg van de bewoners op zich neemt, en de hulp van vele vrijwilligers en mantelzorgers.

Samen werken aan samen wonen

Eén van de grootste supporters van het burgerinitiatief, wethouder Jan van Tulden van de gemeente Cranendonck, is trots dat zijn gemeente dit progressieve idee omarmt. Hij benadrukte de toekomst van dergelijke kleinschalige woonvormen: “Waar partijen samen werken aan samen wonen, ontstaan mooie dingen.”

Nieuwe buren

Terwijl initiatiefneemster Anita Duisters-Vlassak de eerste stenen metselt, kijken de omwonenden nieuwsgierig toe. Over enkele maanden krijgen zij nieuwe buren. Als alles volgens planning verloopt, opent Os Thoes in december 2017 haar deuren. Vanaf dat moment kunnen de bewoners hun kamers inrichten en de gezamenlijke huishouding gaan voeren.

Bekijk een impressie van de eerste steenlegging:
[nggallery id=’5481′]

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef jouw reactie