Plan opknappen museum

Peiling – Het Jacob van Hornemuseum aan de Markt in Weert moet worden opgeknapt. Het gebouw, een rijksmonument, is al 30 jaar niet meer gemoderniseerd. Het toekomstbestendig maken van het gebouw kost € 2.048.000,-. Daarnaast is een nieuwe inrichting van het gebouw als hedendaags museum nodig. De kosten daarvan bedragen € 2.063.900,-. De provincie Limburg stelt € 1,1 miljoen beschikbaar voor opwaardering van het museum.

De gemeenteraad neemt op 25 oktober over de plannen een besluit

Wethouder Geert Gabriëls: “Het rijksmonument wordt door een gedurfde aanpassing aan de achterkant omgetoverd tot een opvallend beeld midden in het stadshart. Samen met een uitbreiding van de publieksruimte en een dynamische programmering krijgt het museum mogelijkheden om zich op een spraakmakende manier te profileren. Daarnaast wordt het gebouw voor de toekomst behouden en duurzaam gemaakt. Hoe dan ook moet dit gebouw worden opgeknapt. Daarnaast moet het museum weer mensen trekken en de plek worden waar Weertenaren hun geschiedenis kunnen beleven.”

Renovatie sowieso nodig

Ongeacht welke functie in het pand gevestigd is, moet de eigenaar van het rijksmonument (de gemeente) het pand renoveren, restaureren en moderniseren. Toekomstbestendigheid speelt hierin een grote rol. Het gebouw heeft verschillende niveaus op de begane grond en op zolder, daarnaast zijn ook de tussenverdieping en de zolder nu niet toegankelijk voor mindervaliden. Voor een openbaar gebouw is dat niet meer van deze tijd.

Serieuze plek

In het stadshart gelegen, vertelt het Jacob van Hornemuseum de geschiedenis van Weert. Door het rijksmonument toekomstbestendig te maken en van een nieuwe museale inrichting te voorzien, kan het museum een serieuze plek veroveren ten opzichte van andere musea.

Nieuwe ingang en opvallende gevel

Grote kracht van het plan van ontwerper Maurice Mentjens is dat de achterbouw wordt ingezet voor facilitaire zaken als lift, toiletten en kantoren. Daardoor blijven de meest monumentale aspecten van het gebouw intact en kunnen eerdere ingrepen in ere worden hersteld. In die achterbouw komt ook de nieuwe ingang van het museum. Door de materiaalkeuze voor de achtergevel (messing) wordt een opvallend ‘baken’ gecreëerd, waardoor bezoekers naar de entree van het museum worden getrokken.

Heden en verleden

Met de nieuwe achtergevel, de presentatie van de collectie en de nieuwe indeling van het museum wordt de verbinding tussen heden en verleden gemaakt. Door de zolder in gebruik te nemen wordt de presentatieruimte met 30% vergroot. Hierdoor kan de collectie ruimtelijker worden gepresenteerd. Ook kan op de zolderverdieping een educatieve ruimte worden ingericht. Met een nieuwe lift worden alle presentatieruimtes toegankelijk voor mindervaliden.

Positieve reacties

De architectonische aanpassingen maken van het museum een aantrekkelijk en laagdrempelig gebouw. De eerste reacties op het ontwerp van zowel de welstands- en monumentencommissie, de Rijksdienst voor cultureel erfgoed en vakgenoten zijn positief. Met het vernieuwende ontwerp is nu al de interesse gewekt van een internationaal befaamde ontwerpstudio. Zij willen samenwerken bij de openingstentoonstelling.

Museumvisie

Op 25 januari 2017 heeft de gemeenteraad de museumvisie vastgesteld. Daarna is in opdracht van de raad een huisvestingsonderzoek uitgevoerd om tot een zorgvuldige kostenberekening te komen. Met dat onderzoek is in kaart gebracht welke aanpassingen nodig zijn aan het monumentale gebouw. Het onderzoek resulteerde in een schetsontwerp, getoetst aan een bouwhistorische verkenning met waardenbepaling, en een kostencalculatie.

Subsidie

Met de provincie Limburg is een overeenkomst aangegaan voor het plan voor de versterking van het stadshart van Weert. De provincie heeft hiervoor in totaal € 3.075.000,- beschikbaar gesteld. Daarvan is € 1,1 miljoen voor opwaardering van het museum.

Could not load the poll.