(Foto’s / video) Zaterdag hielden de brandweerposten uit de regio Weert een onderlinge competitiedag.

Elk brandweerpost zette in haar plaats een oefening uit, bijvoorbeeld een brandscenario, een hulpverlening of een ongeval. De scenario’s op de diverse locaties bleven tot op het laatste moment geheim. De brandweerlieden kregen vooraf beperkte informatie en men moest vervolgens op locatie beslissen wat de aanpak werd om het incident zo goed mogelijk te bestrijden.

Bij sommige scenario’s werden soms hele bijzondere voorvallen nagebootst. Zo werd op de oude locatie van St. Martinus een brandmelding nagebootst. De brandweerlieden moesten vervolgens de brand blussen en het pand ontruimen. Zo kwamen ze bijvoorbeeld ook in een rouwkamer terecht. Het handelen van de brandweerlieden werd genoteerd door de waarnemers en oefenleiders. De post die de situatie het best wist af te handelen kreeg de meeste punten. Belangrijker was de feedback en de leermomenten die de oefeningen opleverden.

De brandweerposten streden om de eerste plek en een trofee vernoemd naar Hans Beesems, een oud-commandant van brandweer Weert. Deze trofee wordt door de deelnemende ploegen uitgereikt voor de oefening met de beste leermomenten. De uitslag zal te vinden zijn via: https://www.facebook.com/brandweerweert/.

Video van scenario Weert en Grathem via Youtube

https://youtu.be/vZe8Gkm95AI