Warmtebehandeling kastanjebomen

Veel kastanjebomen in Nederland hebben de kastanjebloedingsziekte. Bij die ziekte is sprake van een besmettelijke, bacteriële infectie. Bomen krijgen bruine vochtige vlekken op de stam en ‘bloeden’ donker vocht. Als geen behandeling plaatsvindt, gaat de bast onder de aangetaste plekken rotten en sterft de boom uiteindelijk af.

In Weert wordt op 23 januari gestart met een proef met de ‘warmtebehandeling’ van vier kastanjebomen.

Omdat er sprake is van een warmtegevoelige bacterie blijkt warmtebehandeling het meest effectief te zijn. In totaal duurt de verzorging 3 dagen. De geïnfecteerde, meest belangrijke delen van de boom worden ‘ingepakt’ en de temperatuur wordt voor 48 uur opgevoerd naar 39⁰ tot 43⁰ C. Als gevolg hiervan sterft de bacterie en is de kans dat de boom zich herstelt groot.

Groenewoud

Het gespecialiseerde bureau PROP Boomtechniek uit Hoogerheide heeft een uitgebreid onderzoek uitgevoerd. Besloten is in eerste instantie vier bomen in Weert met deze methode te behandelen. Twee kastanjes staan aan de Wessemstraat en twee aan de Keysersbosch.

PROP Boomtechniek ontwikkelde in samenwerking met Wageningen University & Research Centre (WUR) en Rumova deze behandelmethode. WUR vroeg hiervoor Europees Patent aan en PROP Boomtechniek kreeg een licentie om deze techniek in Nederland toe te passen.