Nederweert-Eind – Rijk van Mierlo (16) doet op dit moment eindexamen mavo aan de Philips van Horne in Weert.

Met dertig andere leerlingen van zijn school gaat Rijk in juli drie weken naar China. Zij gaan met het project Global Exploration naar China om daar te helpen bij het opknappen van schoollokalen, schoolgebouwen, of andere faciliteiten die nodig zijn in de gebieden waar ze naar toe gaan. Om deze projecten te kunnen bekostigen is er geld nodig. De leerlingen zijn daarvoor hard aan de gang. De één verkoopt cake, een ander wast auto’s en Rijk haalt een internationaal bekende kunstdetective naar Nederweert-Eind, om een lezing te komen geven. ‘Ik ben er hartstikke trots op dat me dat gelukt is’, zegt Rijk. ‘En de opbrengst van deze avond komt dus helemaal ten goede van Global Exploration’.

‘Gestolen en vervalste kunst, het is een business ter waarde van ruim zes miljard euro’, zegt Arthur Brand. Hij doet onderzoek naar deze ‘ondergrondse’ economie. ‘Ik vind mezelf te gewoon om getypeerd te worden als een James Bond’. Desondanks is hij een veelgevraagd expert. ‘Het is een duistere wereld en de mensen die daarbij horen staan niet in het telefoonboek.’ De media zijn daarom voor Brand instrumenten om dichter bij de onderwereld te komen.
‘Dertig procent van alle verhandelde kunst is vals. En probeer dan maar eens je geld terug te krijgen’, zegt Brand. Onder zijn klanten bevinden zich kunstverzamelaars, beleggers, handelaren, veilinghuizen en musea. Brand geeft ook lezingen over kunst en is een veelgevraagd expert.

Tijdens deze lezing vertelt Arthur Brand over enkele opzienbarende vervalsingen, of het opmerkelijk verdwijnen van kunstschatten. Met enorme bevlogenheid vertelt hij over hoe hij in de wereld van illegale kunst is gerold. Een wereld die alleen in de praktijk te ontdekken valt. Hij haalt ook enkele voorbeelden aan van vervalsingen en hij vertelt over zijn grootste vondst; het terugvinden van de bronzen paarden van Hitler. Hij gaat in op enkele van zijn zoektochten naar geroofde kunst, onder andere over het Meissen servies dat in paleis het Loo staat.

Arthur Brand vindt dat alles geoorloofd is om kunstschatten terug te vinden. In deze gevaarlijke illegale kunstwereld is Arthur Brand inmiddels een autoriteit. De detective wordt op dit moment overstelpt met aanvragen voor interviews. Dat heeft alles te maken met de nieuwe zaak waar hij mee bezig is: een miljoenenroof uit een Amerikaans museum.

Deze zomer zendt MAX het televisieprogramma De Kunstdetective uit op NPO 2. In de zesdelige serie volgt MAX de Nederlandse kunstdetective Arthur Brand tijdens zijn speurtochten naar gestolen kunst.

Meer over Rijk van Mierlo

Rijk doet eindexamen, maar in zijn vrije tijd kun je hem op allerlei plekken tegenkomen. In de maand december kun je hem in het Huis van Nicolaas in Weert treffen. Daar treedt hij al vier jaar op als goochelpiet. Vanaf een jaar of acht was hij figurant tijdens het Eynder Winter Festijn in het openluchtmuseum in Nederweert-Eind. Hij speelde daar de rol van zwerfkind en de laatste jaren trad Rijk daar op als Dickensgoochelaar. Daarnaast werkt hij bij ijssalon Florence in Nederweert. In het weekend werkt hij aan zijn conditie in de boksschool. Dit schooljaar moet een geweldige afsluiter krijgen in juli; de reis naar China.

De lezing van Arthur Brand is op vrijdag 25 mei om 20.00 uur in ‘Herberg Liberte Gon’ van openluchtmuseum Eynderhoof. Milderspaat 1, Nederweert-Eind. Entree € 8,50 – (60 zitplaatsen, 40 staplaatsen) Reserveren kan ook! Rijk van Mierlo, tel 06 57677926.