Vanaf de tweede week van augustus 2018 gaan controleurs in de gemeente Weert huis-aan-huis controleren op het bezit van honden. Dit gebeurt ieder jaar. Deze controles worden uitgevoerd door BsGW. De controleurs bellen bij inwoners van de gemeente aan om het hondenbezit te inventariseren. Deze controleurs kunnen zich legitimeren, vraag daarnaar!

Ieder die één of meer honden houdt is automatisch belastingplichtig en is wettelijk verplicht hiervan aangifte te doen. Het aantal honden op een adres bepaalt de hoogte van de aanslag. Het tarief voor de hondenbelasting vindt u op de website www.bsgw.nl

Als een hond wordt aangetroffen waarvoor geen belasting wordt betaald, zal de controleur deze hond(en) aanmelden. Is de bewoner niet thuis als de controleur aanbelt dan laat deze een brief met informatie over de hondenbelasting op het adres achter. Burgers zijn verplicht aangifte te doen. Gebeurt dit niet, dan kan ambtshalve een aanslag hondenbelasting worden opgelegd.

Boete

BsGW adviseert hondeneigenaren die één of meer hond(en) niet hebben aangegeven, dit zo spoedig mogelijk te doen. Daarmee kunnen onnodige boetes worden voorkomen. Als tijdens de controle blijkt dat de houder van één of meer honden geen aangifte heeft gedaan, dan loopt deze het risico dat een bestuurlijke boete wordt opgelegd.

Aangifte via internet

Het aanmelden of afmelden van een hond, kan het snelste via de persoonlijke pagina op de website www.bsgw.nl. Log in met uw DigiD. Ook wijzigingen in het aantal honden kunt u doorgeven via deze persoonlijke pagina. De melding is dan direct geregeld.

Wie geen internet heeft, kan een hond ook telefonisch aanmelden via de BsGW-telefoon: tel. (088) 8420 420. Houd je BSN bij de hand als je belt. Medewerkers van de BsGW-telefoon zijn van maandag tot en met vrijdag telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur.

Meer informatie over de hondenbelasting is te lezen op de website www.bsgw.nl.

17 REACTIES

 1. Kattenbelasting? Dus mensen die hun kat binnen houden moeten die dan ook betalen? En ik heb verschillende plekken gezien waar men zakjes aanbiedt voor de behoefte van de hond. Maar soms denk ik wel eens aan waar het geld daadwerkelijk voor wordt gebruikt,daar geef ik u gelijk in.

 2. Begroting 2018, pagina 122::
  Ten aanzien van de hondenpoepinzameling is er een vastgesteld beleidsplan.
  In de begroting 2018 staat niets over katten……

 3. De hondenbelasting is een schijntje ten opzichte wat een hond echt kost.
  Als een hond 12…13. jaar wordt ….kunnen de totale kosten over die periode oplopen tot € 10.000……
  Wat betreft acties tegen hongsstront…..50 jaar geleden waren er al klachten over….en over 50 jaar is dat nog zo……acties zijn dus zinloos..!!

 4. Wanneer beginnen ze dan eens met kattenbelasting, want die schijtbeesten van de buren schijten ook alles onder in andermans tuin.

  Dit is gewoon een kwestie voor extra geld in het laadje brengen, want ik heb de gemeente nog nooit extra maatregelen zien treffen voor hondenpoep op te ruimen(want het ligt er ook niet) of poepzakjes aanbieden.

 5. Katten zijn ten opzichte van honden meer intelligente wezens welke hun behoefte altijd weten in te graven.
  Honden hebben deze eigenschap genetisch gezien echter nog niet bereikt.
  Een hond schijt echt waar het hem uit komt dus daarom betaald de eigenaar ( nog te weinig) belasting voor de ranzige vuiligheid van het blaff beest.
  Honden uitwerpselen kent iedereen breed uitgemeten in negatieve zin.
  Ooit in een katten drol getrapt ? ik dacht het niet.
  Hondendrollen daarentegen wel, gadverrr.

 6. Ik vind het gewoon discriminatie tegenover de hond katten die buiten lopen en hun schijt begraven zullen net zoals honden ook belastingen moeten betalen.

  Quote:

  Een hond schijt echt waar het hem uit komt dus daarom betaald de
  eigenaar ( nog te weinig) belasting voor de ranzige vuiligheid van het
  blaff beest.

  Dat doet een kat niet dan? die schijt ook waar hem uit komt. Ik ben er niet ingetrapt, maar als je de tuin gaat doen kom je ze wel tegen he 😉

 7. Ja, want mijn hond komt ook niet buiten ons erf die groot genoeg is voor hem dus heoft ook niet uitgelaten te worden op een openbare plek. Ik vind het hierdoor overbodig dat ik belasting betaal.

  Ik ben het zeker eens met jou stelling als het ook voor honden geldt die op eigen erf blijft en dus geen rotzooi maakt op de openbare weg.

  Ja, geld wordt daar zeker niet aan uitgeven, want dan had ik er enig sinds nog mee kunnen leven!

 8. Ik vraag mij in gemoede af wat het nut is van een vooraf aangekondigde controle. Kennelijk wil men niemand betrappen of is er een andere conclusie mogelijk? Zou dit de reden zijn dat als de overheid de controle en handhavingsfunctie heeft er veel te vaak niets van terecht komt?

 9. de hondenbelasting wordt in Weert gebruikt voor onderhoud plantsoenen. Niet voor uitlaatterrein etc. Aldus een schrijven die ik ooit ontvangen heb van de gemeente. Ik vraag me af wanneer ze beginnen met deugdelijk onderhoud van de plantsoenen

 10. een kat schijt vaak in andermans tuin of zandbak. Lekker voor die kids die in de zandbak willen spelen. Voordeel, het zand plakt beter…

 11. De hondenbelasting in Weert is zo hoog dat de burgemeester zelf waarschijnlijk met de strontschep rond gaat.
  Je krijgt er niets voor terug. Kun je net zo goed schoorsteenbelasting heffen. Of voordeurbelasting

 12. U praat over 50 jaar geleden, allewiel zijn er niet veel kroostrijke gezinnen, gelukkig maar, want anders……

 13. Doe net als in Rotterdam Amsterdam den haag enz geen hondenbelasting ze stekken dat geld toch in eigen zak dus weg er mee

Comments are closed.