Inrichtingsplan gebied Blauwe Meertje

Het college van burgemeester en wethouders legt de gemeenteraad binnenkort het inrichtingsplan voor het zandwinningsgebied voor. Dat plan voorziet in een hoogwaardige inrichting van het gebied voor recreatie en natuur. In de loop van 2022 moet dat gereed zijn.

De gemeente sloot op 1 oktober 2015 een realisatieovereenkomst met de Centrale Zandwinning Weert (CZW) waarin afspraken zijn gemaakt over de inrichting van het plangebied tijdens de afronding van de ontgrondingsactiviteiten bij het Blauwe Meertje.

Door de klankbordgroep, bestaande uit de Provincie Limburg, gezamenlijke duikverenigingen, zwembad de IJzeren Man, afgevaardigden van de omwonenden, VVV Weert, hengelsportvereniging St. Petrus, CZW, Ecologische Werkgroep Zuid Weert, Stichting Groen Weert en de Natuur- en Milieufederatie is er gezocht naar een inrichting van het CZW-gebied waarbij zowel de belangen van recreatie als natuur worden gerespecteerd. Het inrichtingsplan is nu uitgewerkt.

Uitvoering inrichtingsplan

In 2017 is het dagstrand tijdelijk in gebruik genomen. De afbouw van het dagstrand is daarna verder ter hand genomen. De nu aanwezige ‘provisorische’ horecagelegenheid wordt nog vervangen. In de komende 2 tot 3 jaar worden een outdoorvoorziening, wandel- en fietspaden en bos- en natuurontwikkeling gerealiseerd. Als laatste wordt een diepe duikplas aangelegd. De gehele inrichting van het gebied, inclusief de realisatie van bos- en natuurcompensatie buiten het CZW-gebied, moet medio 2022 gereed zijn. Met deze ontwikkeling wordt een positieve bijdrage geleverd aan zowel recreatie als natuur in het gebied Kempenbroek~IJzeren Man.

Vrij besteedbaar bedrag

In de realisatieovereenkomst met CZW is een vrij besteedbaar bedrag van € 213.000,- voor de gemeente opgenomen. De komende periode wordt bekeken wat de bestedingsmogelijkheden voor dit bedrag zijn in het gebied. Daarbij kan gedacht worden aan een bijdrage voor een recreatieve verbinding over het kanaal ter hoogte van het CZW-gebied.