(Foto’s) In het kader van World Cleanup Day, is ook hier in Weert een opruimactie opgezet door Moonen Packaging, in samenwerking met Renewi, PSW en de Gemeente Weert. Gé Moonen en Karin Duijsters openden de opruimactie, waar zo’n 20 vrijwilligers zich hebben aangemeld om het park zwerfafval vrij te maken. Ook op de Molenakker en bij de Weerterbergen werden opruimacties georganiseerd.

Gé Moonen: “Per jaar produceren wij 80.000 ton aan afval. Als wij zo doorgaan, komt onze volgende generatie om in het afval en is er geen weg terug. We moeten nú veranderen om het sneeuwbaleffect van klimaatverandering tegen te gaan. Een van deze dingen is het probleem rondom zwerfafval. Weert is uitgeroepen tot de groenste regio van de wereld, maar ook hier is zwerfafval een probleem. Daarom staan wij hier vandaag om mensen bewust te maken van de gevolgen van zwerfafval, als onderdeel van een wereldwijde actie.”

Karin Duijsters: “De gemeente Weert is erg blij met deze initiatieven om de gemeente Weert zwerfvuilvrij te maken. Met deze acties proberen we inwoners van Weert bewust maken wat voor invloed het heeft als afval zomaar achteloos op straat wordt gegooid in plaats van in de prullenbak”.

Ook gisteren zijn al een aantal medewerkers van Moonen Packaging aan de slag gegaan. Tijdens hun pauze wandelen ze regelmatig rondom het bedrijventerrein, waar ze elke keer zwerfafval tegenkomen. Gisteren hebben zij een afvalzak meegenomen, om dit zwerfafval te verzamelen. Bij één wandelronde is al een volle zak afval opgehaald!

Gé Moonen: “We gaan vandaag niet alleen afval opruimen, we gaan ook in kaart brengen wát we aan afval vinden. Hiervoor hebben we de verzamelbakken klaarstaan. Na afloop wordt het afval opgehaald en per afvalstroom gewogen.”

Om 16:00 uur is Renewi de afvalcontainers komen ophalen. Bart Janssen (Renewi): “We gaan wegen hoeveel afval we hebben opgehaald en welke welke afvalstromen het meeste voorkomt.”

Morgen zijn tijdens de uitzending Puur Natuur op WeertFM om 11.00u wethouder Geert Gabriëls, commercieel directeur van Renewi en Gé Moonen te gast, om de resultaten van vandaag met heel Weert delen. De resultaten kunnen door de gemeente en lokale organisaties worden gebruikt om passende maatregelen toe te passen, zodat zwerfafval in Weert definitief verleden tijd wordt.

Update

In de wijk Molenakker deden 25 mensen, waaronder 8 jeugdigen, mee aan de schoonmaakactie. In totaal werd op drie locaties in Weert 136 kilo aan afval opgeruimd.

Bekijk een impressie (door Theo Van de Winkel).