Pilot praktijkondersteuner-jeugd

Algemeen Dorpen Leudal Regio Reageer 3 min. leestijd

De huisartsenpraktijk Stramproy – Ell en het Centrum voor Jeugd en Gezin starten vandaag samen een pilot praktijkondersteuner-jeugd. Deze Praktijkondersteuner Huisarts-Jeugd (POH-Jeugd) wordt ingezet bij vragen over opvoeden en opgroeien. Het doel hiervan is om jeugdhulp en huisartsenzorg beter te combineren. De proef duurt een jaar. De bedoeling is snel, vroegtijdig en toegankelijk ondersteuning te bieden aan gezinnen en jeugdigen.

Dit is de eerste keer dat er in de regio Midden-Limburg een POH-Jeugd aan de slag gaat in een huisartsenpraktijk. Als de inzet succesvol is, kan de formule verlengd worden en eventueel uitgebreid worden naar andere huisartsenpraktijken in de regio. In de huisartsenpraktijk van Stramproy-Ell is al een Praktijkondersteuner Huisarts-GGZ werkzaam die ondersteuning biedt aan volwassenen.

Met en zonder doorverwijzing

De huisarts kan een jeugdige (tot en met 23 jaar) en diens ouders in contact brengen met de POH-Jeugd. Bijvoorbeeld als er sprake is van vragen of problemen bij opgroeien, ontwikkeling en/of opvoeden. Daarnaast is het mogelijk om zonder tussenkomst van een huisarts in contact te komen met de POH-Jeugd tijdens het open spreekuur. De POH-Jeugd heeft een informerende, adviserende en ondersteunende rol. De POH-Jeugd kan ook een begeleidingstraject starten met een jeugdige, afstemmen met andere hulpverleners en doorverwijzen naar zorgaanbieders.

CJG

De POH-Jeugd is werkzaam vanuit het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Het CJG geeft informatie, advies, beantwoordt eenvoudige opvoed- en opgroeivragen, maar ook complexe opvoed- en opgroeivragen en vragen die voortkomen uit een beperking of chronische ziekte. Ook kan het CJG zo nodig verwijzen naar gespecialiseerde hulp (Zorg in Natura en Persoonsgebonden Budget). Ook huisartsen zien gezinnen of jongeren met vragen over opvoeden en opgroeien. Daarom ligt samenwerking tussen huisartsen en het CJG voor de hand.

Bereikbaarheid

De pilot start op woensdag 19 september en heeft een looptijd van 12 maanden. De POH-Jeugd is vanaf dat moment op woensdag van 10.30 tot 12.30 uur en van 13.00 tot 15.00 uur aanwezig binnen de huisartsenpraktijk. Je kan de POH-Jeugd benaderen via open inloop, maar ook op afspraak.

Meer informatie over het plannen van afspraken en de open inloop is te vinden op https://huisartsenstramproy-ell.nl/. De huisartsenpraktijk van Stramproy-Ell ligt aan de Karel Doormanstraat 8 in Stramproy, tel. (0495) 561 454. Wilt u meer weten, dan kunt u contact opnemen met de POH-Jeugd via [email protected].

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie