De gemeente Weert maakt in het stedelijk gebied vaak gebruik van maaimachines voor onderhoud aan bermen en grasgebieden.

In bos- en natuurgebied De IJzeren Man worden de bermen langs wandelpaden en de heideterreinen al sinds 2005 door schapen begraasd. Vanaf half oktober worden deze 250 schapen bij wijze van proef ook ingezet om percelen en bermen in de stad te ‘maaien’.

Beheer van groen in bos- en natuurgebieden

In het bos- en natuurgebied De IJzeren Man worden de bermen langs de wandelpaden en de heideterreinen al sinds 2005 door schapen begraasd. Wethouder Geert Gabriels (biodiversiteit) ‘Beheer met schapen vergroot het aantal soorten planten dat voorkomt.

Anders dan bij machinaal maaien, waarbij alles wordt gemaaid, grazen schapen niet alles weg. Ze hebben een voorkeur voor gras. Dat betekent dat andere planten, kruiden en bloemen, meer kans maken. Daarnaast kunnen zaden via de vacht en de mest van schapen overgebracht worden van het ene terrein naar het andere. Zo wordt het aantal soorten planten vergroot.’

Schapen in de stad

Op weg naar een duurzaam en ecologisch bermbeheer worden binnenkort, bij wijze van proef, enkele percelen in de stad begraasd door een schaapskudde van circa 250 schapen. Steeds meer gemeenten maken gebruik van een kudde schapen om groenstroken en parken bij te houden. De natuur vaart er wel bij, schapen kunnen dingen die maaimachines niet kunnen én het levert mooie plaatjes op.

Wethouder Martijn van den Heuvel (openbaar gebied): ‘In principe heb ik de voorkeur voor het natuurlijk laten ‘maaien’ in plaats van het machinaal maaien. Uit deze proef moet blijken hoe efficiënt en haalbaar het is om schapen te laten zorgen voor het maaien van het gras in het stedelijk gebied. ’

Locaties

Van zaterdag 13 oktober tot en met maandag 15 oktober grazen de schapen in de grasbermen langs de Minderbroederslaan en de Noordkade. Dinsdag 16 oktober en woensdag 17 oktober zijn de schapen te vinden in de bermen langs de Blatenkempweg.

11 REACTIES

  1. Hondenpoep of schapenpoep het is en blijft poep!!
    Het is nog steeds je eigen keuze als je erin stapt!
    Als je gewoon kijkt waar je loopt is er niks aan de hand ruud!

  2. Met bij elke stap stront aan je schoenen is zeker weer eens geen rekening gehouden. Vooraf nadenken blijft voor beleidsmakers kennelijk een heikele aangelegenheid…………….

  3. Met als resultaat nog meer gras en nog meer schapen en dus nog meer stront aan de schoenen. Daar zullen we blij van worden…………..

  4. En zo reageren dus schapen!! Veel bleiren maar geen argumenten.
    Veel diesels auto’s mogen straks de stad niet meer in. Maar een stinkende grasmaaier wel

Comments are closed.