Grote oefening Bosuil en brandweer

(Foto’s) Een muziekcentrum waar brand uitbreekt, een concertzaal die binnen no-time vol rook staat en waar slachtoffers uit een kelder gered moeten worden. Een nachtmerrie waarvan niemand hoopt dat het ooit zal gebeuren. Toch werd er woensdagavond rekening gehouden met allerlei horrorscenario’s.

BHV-oefening

Muziekcentrum de Bosuil en de brandweer hielden samen een brand- en ontruimingsoefening. De Bosuil krijgt elk weekend veel mensen over de vloer. Mocht er ooit wat gebeuren dan wil men goed voorbereid zijn op een eventuele calamiteit. Daarom is het goed om te oefenen. Hoe werken de alarminstallaties, hoe moet ik een AED gebruiken, hoe komen de mensen zo snel mogelijk op de BHV verzamelplaats? Het zijn een aantal voorbeelden die de vrijwilligers van de Bosuil goed onder de knie willen hebben.

Brandweeroefening

De brandweer wil op haar beurt graag weten welke ruimtes de Bosuil allemaal heeft en hoe men zo snel mogelijk het pand kan binnentreden bij een eventuele brand. Daarnaast moeten de brandweerlieden tal van vaardigheden beheersen om levensreddende handelingen uit te kunnen voeren. Ook hier is herhalen en oefenen van belang.

Redenen genoeg om een grote oefening op touw te zetten. En dat gebeurde woensdagavond. In de poptempel van Weert waren divers scenario’s gecreëerd. Zo moest er op verschillende locaties een brand worden geblust en slachtoffers worden bevrijd. De rook in het pand maakte het voor de brandweerlieden niet makkelijk. De brandweeroefening moest ook zo realistisch mogelijk lijken. Het leverde dan ook de nodige leermomenten op waarbij communicatie en het uitvoeren van hulpverleningshandelingen centraal stonden.

Evaluatie

Na de oefening volgde een evaluatie waarbij de bevindingen en leermomenten werden besproken. De brandweer en medewerkers van de Bosuil hebben hun kennis weer bijgespijkerd zodat, mocht het ooit nodig zijn, ze meteen goed kunnen handelen.

[nggallery id=’7194′]