Budel – (Foto’s) In Budel zijn zaterdag vier brandweermannen van het korps Budel onderscheiden als lid in de orde van Oranje Nassau. De heren kregen de koninklijke onderscheiding tijdens de jaarlijkse bindingsavond opgespeld door burgemeester De Wijkerslooth. Naast deze heren namen er nog enkele andere leden afscheid, die uiteraard in het zonnetje werden gezet.

De heer Johan Kees (Budel)

– Hij is vanaf 1991 tot 2019 lid van de vrijwillige brandweer Cranendonck, post Budel.
– De heer Kees heeft 28 jaar in het korps gediend en beklede uiteindelijk de functie van hoofdbrandwacht en brandweerchauffeur.
– Hij is samen met zijn broers eigenaar van de stellingmolen ‘Nooit gedagt’ te Budel.
– De heer Kees wordt beschreven als “een rots in de branding voor ons korps”. “Voor Johan was letterlijk geen uitdaging te groot en zijn collega’s konden er altijd op vertrouwen dat Johan de klus wist te klaren”.
– De heer Kees had een grote betrokkenheid bij het korps: hij was bijna altijd aanwezig bij het uitrukken van de brandweer en heeft veel timmerwerk verricht.

De heer Gert Vlassak (Budel)

– Hij was van 1991 tot dit jaar (2018) lid van de vrijwillige brandweer Cranendonck, post Budel. Was 28 jaar lid en later ook hoofdbrandwacht.
– Is zelfstandig ondernemer: eigenaar van het familiebedrijf BVI, een loodgieters/installatiebedrijf. Hier legt hij ziel en zaligheid in.
– Als zoon van Francien en Jen Vlassak (ook oud brandweerman) is Gert Vlassak letterlijk met de brandweer opgegroeid. Wonende tegenover de kazerne in de Molenstraat, kreeg de heer Vlassak van jongs af aan de avonturen van het korps mee. Toen hij 18 jaar werd ging hij bij de brandweer.
– De heer Vlassak wordt beschreven als “een zeer sociaal betrokken brandweerman”.
– Bij de brandweervereniging was de heer Vlassak jarenlang bestuurslid. Toen de samensmelting met Maarheeze eindigde was hij een van de initiatiefnemers van de Post Budel.

De heer Paul Huijers (Budel)

– Hij was van 1996 tot en met 2017 lid van de vrijwillige brandweer van Cranendonck, post Budel. Hij was 29 jaar manschap en later bevelvoerder.
– Hij is werkzaam als lasser/constructiebankwerker bij Stevens Lasbedrijf BV.
– De heer Huijers woonde lange tijd naast een van zijn brandweercollega’s. Toen hij verhuisde kwam hij langs een andere collega van de brandweer te wonen.
– De heer Huijers wordt omschreven als “een werklustig en standvastige brandweerman”. “Paul nam vaak het initiatief om nieuwe brandweerlieden het brandweervak te leren. Hij nam hier de tijd voor en was geduldig. Hij genoot als hij zijn kennis en kunde over kon dragen aan de aspiranten”.
– De heer Paul Huijers hielp graag met de korpsoefeningen en het mede-organiseren van de AWBC wedstrijd (Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité ).
– Paul is groot liefhebber van vissen. Hij doet graag aan duiksport en heeft een prachtige kooikarpervijver in zijn tuin.

De heer Thijs Neeskens (Budel)

– Hij was vanaf 1987 tot 2019 lid van de vrijwillige brandweer Cranendonck, post Budel.
– De heer Neeskens is zelfstandig ondernemer: eigenaar van Fire-tech (Brandbeveiliging).
– Zijn carrière startte bij de bedrijfsbrandweer van Philips Maarheeze. Hier ontwikkelt de heer Neeskens zich van manschap tot bevelvoerder behaalt zelfs de rang van brandmeester. Na 13 jaar bij de bedrijfsbrandweer solliciteert hij bij het korps van de Budelse bandweer. Daar wordt hij eerst manschap en later bevelvoerder.
– Thijs Neeskens wordt beschreven als “een ware vakspecialist en vaktechneut, door zijn opgedane kennis bij Philips op het gebied van chemie en binnen zijn eigen onderneming ontwikkelde kunde op het gebied van hulpverlening”. “Met deze onderwerpen/onderdelen is Thijs in zijn element bij het brandweer korps; zowel bij oefeningen als bij het uitrukken”.
– In laatste jaren van zijn carrière werd de heer Neeskens leerwerkplekbegeleider om de aspiranten te begeleiden in hun opleidingen: om zo de volgende generatie brandweerman/vrouw klaar te stomen voor een toekomst in het brandweerkorps.
– Thijs heeft 31 jaar bij de brandweer gediend, waarvan 18 jaar in het korps Budel.

Bekijk een bijdrage van Foto Hammie.