Gastles WOI, Dodendraad en Bolle Jan

(Foto’s) Woensdagochtend kregen 100 leerlingen van OBS Molenakker een gastles over de Dodendraad die de Duitsers in 1916 aan de grens van het bezet België aanlegden. In de laatste twee jaar van de eerste Wereldoorlog werden meer dan 1000 mensen slachtoffer van de dodelijke 2000 volt die op deze grensversperring stond.

Ter herinnering aan deze dodendraad en het einde van de gruwelijke oorlog planten donderdagochtend 192 leerlingen uit Weert, Bocholt en Stramproy witte krokusbolletjes langs delen van deze voormalige dodendraad.

In Stramproy gebeurt dat bij de grensovergang bij Hense Koeëb. De 140 leerlingen van de OBS en Montessorischool van Molenakker planten een lint van krokussen aan op de Kempenstraat in Lozen, Bocholt. Deze straat aan de Zuid-Willemsvaart werd speciaal voor de Dodendraad door de Duitsers aangelegd. Een net door het kanaal moest voorkomen dat mensen via het kanaal zwemmend België probeerden te ontvluchten.

Naast de vele dodelijke slachtoffers werd in de afgelopen weken ook stilgestaan bij de spionage en smokkel die hier tijdens de eerste wereldoorlog aan de grens plaatsvond. Een speciaal geval in deze oorlogsgeschiedenis is de schapensmokkel van de Weerter Peelpionier Bolle Jan die vlak voor kerst 850 schapen in het moeras van het Wijffelterbroek liet verdwijnen.

Na de aanplant van de krokusbolletjes om 9.30 uur aan de Kempenstraat nemen gidsen de leerlingen mee door het grensgebied aan de Kettingdijk. Onderweg wordt stilgestaan bij het bijzonder karakter van dit voormalig smokkelparadijs en andere ‘grensrelicten’ zoals de voormalige Weertbeek, de schaapskudde van Bolle Jan en de reconstructie van de Dodendraad bij het Natuurpunt Smeetshof in Bocholt.

Bekijk een bijdrage van Gert van Elk.