Lezing over ruiterstandbeelden

In de 19de eeuw werden wereldwijd de meeste ruiterstandbeelden opgericht, echter niet in Weert of Limburg.

Al tachtig jaar is men in Weert bezig om te komen tot de oprichting van een standbeeld voor onze onfortuinlijke graaf Philips Van Horne. En eindelijk, het is gelukt. Het beeld is gerealiseerd, en niet zomaar een beeld: een ruiterstandbeeld! En zo krijgt Weert het eerste ruiterstandbeeld van Limburg, dankzij het initiatief en de inzet van vele sympathisanten van de Aldenborgh.

Op uitnodiging van de Aldenborgh komt niemand minder dan oud-KPMG-bestuurder Kees van Tilburg uit Amstelveen ons vertellen hoe bijzonder ruiterstandbeelden zijn. Van Tilburg kwam als accountant in menige wereldstad, waar hij gefascineerd werd door prominente ruiterstandbeelden. Toen hij met pensioen ging, begon zijn wereldwijde zoektocht naar ruiterstandbeelden. Hij ging op zoek ging naar de verhalen achter de mensen op paarden op een sokkel.

Dit resulteerde in een lijvig boek (uitverkocht) en een website. Voor het boek bezocht de oud-accountant met zijn echtgenote meer dan vijftig landen en maakte onderweg van alles mee.

“De meeste mannen op die paarden waren geen lieverdjes”, zegt Kees van Tilburg. Gelet op de huidige discussie rondom standbeelden van vroegere heersers en krijgslieden, maakt hij zich geen illusies: “Een aantal van deze beelden zal zeker sneuvelen. Maar dat is niet nieuw. Ook in oorlogen en revoluties sneuvelen er beelden. Het ene moment ben je een held, het andere een boef, dat gaat in golven.”

De gratis toegankelijke lezing “Van Marcus Aurelius via Kim Jong-il tot graaf van Horne, het verhaal van ruiterstandbeelden door de eeuwen heen” start op donderdag 10 januari 2019 om 19.30 uur in Brasserie Hotel Antje van de Statie gelegen aan Stationsplein 1 te Weert.