(Foto’s/video) Wat begon met een Twitter-bericht naar Gabriels is uiteindelijk een serieus burgerinitiatief geworden. Vorig jaar stuurde Audrey een voorstel via Twitter naar de wethouder om de ondergrondse containers in Weert aan te kleden met o.a. grasmatten en bloemen.

Het idee, dat oorspronkelijk al met succes is uitgevoerd in o.a. Rotterdam, werd na gesprekken tussen de gemeente en initiatiefneemster verder uitgewerkt voor Weert. In Rotterdam waar de ondergrondse containers waren aangekleed met kunstgras, bloemen en buxushagen nam het aantal bijplaatsingen van afval naast de container drastisch af. Het idee past uitstekend in het gemeentelijk beleid om zwerfafval terug te dringen.

Succes in Rotterdam

Het project in Rotterdam bleek een succes. In de eerste maand trof de gemeente Rotterdam 75 procent minder afval aan rond de aangeklede containers. Ruim drie maanden later was de hoeveelheid gedumpte afvalzakken en grofvuil zelfs afgenomen met 85 procent. Veel bewoners reageerden positief op de aangeklede containers.

Uiteindelijk werd met de wijkraden van Biest, Groenewoud en Moesel besloten om een soortgelijke proef op te starten in Weert. De wijkraden waren bereid om zelf ook een bijdrage te leveren en daardoor kon het idee ook in Weert tot uitvoering worden gebracht.

Beschildering

Om de containers op te fleuren werd donderdag in Weert er nog een schepje bovenop gedaan. Op de Kesselstraat werden de ondergrondse containers beschilderd door leerlingen van Aan de Bron. Binnenkort worden deze containers en andere containers in de wijken Biest en Moesel aangekleed met grasmatten en bloemen.

Het uiteindelijke doel is om het aantal afvaldumpingen terug te dringen en bewustwording te creรซren. Een schone omgeving wil je immers ook graag schoon houden. Een fleurige buurt is immers ook aantrekkelijker om in te wonen. Het opfleuren van de containerlocaties is een van de vele maatregelen die de gemeente Weert de komende tijd zal toepassen om het zwerfafval en bijplaatsingen terug te dringen.

Video via Youtube

https://youtu.be/MuDOfr55ZNk

8 REACTIES

  1. Als je zwerfafval wilt terugdringen is het interessant eens te kijken naar de Broken Window Theory, en als tip geef ik dan mee; daar helpt het kliederen op vuilcontainers niet aan mee! Met een hogedrukspuit de bak afdoen of het trottoir eromheen wel ๐Ÿ‘๐Ÿผ

  2. En dit maakt het aantrekkelijker om de container te gebruiken??? Kom in de realiteit leven politici en ambtenaren van de gemeente Weert.

  3. Goed en constuctief commentaar weer. Wellicht dat jij een beter een idee hebt? Zorg dat de gemeente Weert zich aansluit bij Right To Challenge en laat zien dat jij het beter kan!!

  4. Waarom gaan al die betweters niet de politiek in? Het is constant de beste stuurlui staan aan wal en onze bestuurders, die we met z’n allen zelf gekozen hebben kunnen er niet van. Bah!

Comments are closed.