(Foto’s/video) De hulpdiensten zijn vrijdagochtend gealarmeerd voor een brand in een bedrijfspand aan de Vliesvenweg op industrieterrein De Kempen in Weert.

Bij aankomst van de hulpdiensten was er nog sprake van lichte rookontwikkeling. De brandweer wist een persoon uit het pand te halen. De brandhaard was moeilijk te bereiken. De brand werd vervolgens steeds heviger. Met een ladderwagen en door de omheining door te knippen wisten de brandweerlieden bij de brandhaard te komen.

De brand is inmiddels onder controle. In het pand, dat er van buiten verlaten uitzag, werd een hennepkwekerij aangetroffen. De persoon die in het pand aanwezig was is door de politie aangehouden. De brandweer is momenteel bezig met nabluswerkzaamheden.

Video via Youtube

https://youtu.be/mnhosJhIev4

27 REACTIES

 1. Ja helemaal voor legalisatie, maar hoe gaat dat precies een brand in een kwekerij voorkomen? Gaat men zonder hete lampen werken zodra de boel legaal is?

 2. Het is niet zo verwonderlijk dat hier en daar hennepkwekerijen zijn, hoe komen anders koffieshops die gedoogd worden aan hun “rommel” ?
  Ook politiemensen, brandweerlui,ambulancepersoneel,gemeentewerkers,gewone boeren en buitenlui…en zelfs rechters die hennepkweekers moeten veroordelen zijn vaak klanten van de koffieshops….

 3. Helemaal mee eens Bigpete !
  Deze brand is levensgevaarlijk zo dicht op enkele meters van het groot chemisch lab wat daar ook zit.

 4. Ja, dat laatste zou wel eens waarheid kunnen worden voor de installateur van deze kwekerij, er is immers een flinke investering in rook opgegaan door zijn toedoen.

 5. Tijdje terug in Praag geweest, daar is wiet gewoon te koop in de supermarkten (los maar ook verwerkt in allerlei producten).
  Hoezo 1 EU, vreemd toch ?

 6. Nee hoor, grootschalige productie met illegaal aftappen van stroom is niet langer interessant als de marktprijs in elkaar dondert omdat iedereen dan vrijelijk kan telen.
  De hitte komt overigens voornamelijk van de stroom.

 7. Beste Joost, dat zou alleen gaan gelden als in heel de EU en voormalig Oostblok cannabis legaal is, zo niet gaat het gewoon door, wiet is geld en stroom is gratis. Als je op de foto inzoemt dan begrijp je waarom het in brand is gevlogen, de toevoer kabel die koper bundel die verticaal omhoog loopt in het midden van de foto een 5g6 en daar 27kw door heen pompen veroorzaakt de derde wet van Kirchhof: waar het rookt is de stroom het grootst, oftewel een meltdown van de toevoer kabel. Deze installateur was niet zo wijs, 2,4 kw uit een 4 voudig wandcontactdoosje is ook niet zo slim of snugger. De hitte van een kwekerij wordt veroorzaakt door de voorschakelapparaten van de hoge druk natriumlampen en de natrium gevulde buis deze bereikt een temperatuur tussen de 600 tot 1000 °C voor de binnenballon.

 8. Beste Joost, is ook vreemd maar er is niks krommer dan het softdrugsbeleid in de EU.
  Maar zodra het legaal is wordt de EU nog stoneder dan nu al het geval is, daar is niks positief aan zie verschillende staten in de USA het gebruik daar is explosief gestegen. Het is als je het rookt ook nog 3 keer schadelijker voor je longen dan een sigaret. Er gaat dus een grotere golf met longkanker patiënten aankomen in de EU na legalisatie. ik heb niks tegen wiet vindt dat ieders eigen keuze maar denk ook dat velen de gevolgen op langere termijn ernstig onderschatten. Je gaba regelcentrum ( neurotransmitter regelkamer) uitschakelen en daardoor je dopamine afgifte op maximaal zetten werkt maar tijdelijk, je krijgt dus steeds meer behoefte. Wiet is wel degelijk verslavend voor velen. Maar terugkomend op het eerste in de USA zijn de prijzen behoorlijk en vaak hoger dan in de EU het geloof daarom dat criminele kweken op gaan houden daar geloof ik niet zo in.

 9. Waarom is deze kwekerij in de fik gegaan?
  De toevoervoedingskabel was een 5g6 , dat houdt in 5 draden van 6mm². De nul, aarde en 3 fasen draden r, s en t.
  Door 6mm² mag maximaal 40 ampere.
  De kwekerij was 27000watt, 9000 watt per fase 9000:230 = 39,13 ampere
  Tot hier gaat het nog goed.
  De natriumlampen werken echter op 230volt en niet op 400volt, 1fase en nul =230 tussen 2 fasen staat 400volt. om dus 230volt te krijgen heb ik de nul draad nodig.
  Echter 3 fasen x 39,13= 117,39 ampere en die stroom moet allemaal terug door dat ene nul kabeltje van 6mm² , deze kabel had een dikte van 35mm² moeten hebben om niet in de fik te gaan vliegen. De 1e wet van Kirchhoff was niet doorgedrongen bij de installateur van deze kwekerij, daardoor veroorzaakte hij de 3e wet van Kirchhoff: waar het rookt is de stroom het grootst. Zo nu heb ik dit leedvermaak 3 keer neergeschreven en zal er mee ophouden. Of er moet nog iemand uitleg willen, sta er voor open hoor.

 10. En het dan niet bijna volledig maar helemaal de illegaliteit in drukken. Conservatieven snappen er echt niks van. Vreemd dat ze nog zoveel invloed op de politiek hebben in een land dat altijd vooruitstrevend was maar nu vaak achteraan hikt. .

 11. Er is geen EU softdrugsbeleid als het hier in de coffeeshop te koop is, in Praag in de winkel ligt, en in Frankrijk strafbaar is.
  Gebruik in de VS is gestegen vanwege gedeeltelijke legalisatie. Iets wat eerst niet mocht mag nu wel, en dat vinden mensen leuk. Zodra het nieuwe er vanaf is dalen de cijfers gewoon weer.

  Bij de verbranding van plantaardige producten komen schadelijke stoffen voor, waaronder teer. Roken van pure wiet laat 4 tot 5 keer meer teer in de longen achter dan een normale sigaret. Roken van cannabis verhoogt de kans op: acute en chronische bronchitis, verminderde werking van het immuunsysteem van de longen. Er zijn aanwijzingen dat ook de kans op longkanker verhoogd wordt, maar uit bevolkingsonderzoek blijkt dit niet. [[url=https://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/waarom-zijn-hasj-en-wiet-schadelijk-voor-de-longen/]bron[/url]

  En dan nog het aantal verkeersdoden en slachtoffers van bijvoorbeeld huiselijk geweld: cannabis vs. alcohol. Maar ga lekker verder met het demoniseren van wiet. Op het gebied van alcohol, wat gewoon tegenover de chips in de winkel ligt en daarnaast veel schadelijker voor de gezondheid is, daar valt niks meer te halen. Dat is allemaal prima geregeld.

 12. Oei, dank, u laat me kleuren.
  Heb gelukkig nog geen schoenen aan, kan er dus nog niet naast gaan lopen. fijn weekend toegewenst.

 13. Met als ultiem [negatief] voorbeeld Ard van der Steur met een uitspraak als: “ik heb mensen gekend die zijn overleden aan het gebruik van wiet en hasj”.

  Een uitspraak waar geen enkele zichzelf respecterende arts [vrijwillig] achter zal gaan staan.

 14. Gecondoleerd. Kan je me vertellen wat voor werk die mensen deden en op welke plek ze woonde? Longkanker heeft meerdere oorzaken dan enkel het roken van plantaardig materiaal. Zo kunnen mensen schadelijke stoffen inademen op het werk, of wonen ze aan een drukke weg waardoor er fijnstof in de longen terecht komt. Mischien had 1 of meerdere van die personen een open haard?

  Niet elke consument van cannabis rookt cannabis. Je kan het consumeren met een vaporizer of je kan er wietboter van maken en vervolgens een cake van bakken. Allemaal manieren van consumeren zonder verbrandingsproces, en dus ook zonder teer. Want daar draait het om, de teer. Hoe weet ik dat? Ik vertrouw erop dat een instituut als Jellinek geen onzin de wereld in helpt.

  De regel over de zichzelf respecterende arts heb ik vandaag voor het eerst pas gebruikt. En die slaat weer op de uitspraak van Ard van der Steur. Legio medische onderzoeken die keer op keer dezelfde conclusie hebben: je kan niet doodgaan door een overdosis wiet of hasj. Dat als reactie op Jeroen, de het woord conservatief [Ard = VVD] gebruikt om aan te geven dat de opmerking van Pietertje wat vreemd is en de boel alleen maar zal verergeren.
  Zo nu heb ik dit leedvermaak 1 keer neergeschreven en zal er mee ophouden. Of er moet nog iemand uitleg willen, sta er voor open hoor…. 😉

  Slecht verpakte persoonlijke aanvallen scharen we onder ‘argumentum ad hominem’, dus daar hoef ik verder niet op in te gaan. Als je volgende relaas enkel uit ad hominem achtige argumenten bestaat zal ik er niet op reageren.

 15. Reactie 1e alinea:
  Omdat dat jou helemaal niks aangaat.
  Reactie 2e alinea:
  google werkt ook bij u en u kunt ook typen, zelf onderzoek zou ook uw kennis van de wereld kunnen vergroten.
  Reactie 3e alinea:
  Heb de havo niet doorlopen, gelukkig.
  Mijn 10 jarige vakopleiding na de middelbare school, daarin was Nederlands helaas wel een ondergeschoven kindje en op de middelbare gaf ik weinig om taal, helaas.
  Tot slot:
  Als u denkt als blower de discussie af te kunnen dwingen in de vorm hoe u het wenst, dan heeft u het mis. Steek er nog 1 op, dat is goed volgens u, ik weet gelukkig dat het niet zo goed is.
  Verder ga ik bij deze weer ophouden met te reageren op u want dat is zinloos en zonde van de tijd.

 16. Goh, nu u wat serieuzer hier reageert, reageer ik terug.
  Ik kende 4 personen die aan longkanker zijn overleden, 3 daarvan rookten alleen stuf en wiet verder geen tabak. Ze zijn alle 4 voor hun 55 levensjaar heengegaan door longkanker. Canabis verheerlijken is echt niet zo slim, dat je het gebruikt Trent moet je zelf weten, niet iedere gebruiker krijgt immers longkanker. Niet iedere roker van tabak krijgt longkanker. niet iedereen die alcohol gebruikt krijgt darm of slokdarm kanker, maar veel wel. Het telkens herhalen van de regel over de zichzelf respecterende arts wil nog niet zeggen dat het waar is, praat maar eens met jouw longarts, dan ga je in ieder geval ophouden met die regel telkens neer te zetten. Nogmaals dat jij blowt is jouw eigen keuze, hoop voor jou dat je geen longkanker of andere kankers krijgt. Maar roken van canabis en of tabak alsook alcohol vergroot aanzienlijk de kans op kanker.

 17. Die regel over die arts heb je al vaker gebruikt, maar blowers hebben een erg slecht korte termijn geheugen.
  Verdampen van wiet zorgt er nog voor dat alle harsen van de plant door je longen gefilterd worden, de thc zit immers in de hars. Ook komt bij verdampen het chlorofyl en caroteen en xanthofyl vrij en wordt gefilterd door je longen. Na verdamping bij ongeveer 180 graden zie je immers dat het topje verkleurt is.
  het na papagaaien van uitdrukkingen van mij, maakt mij echt niet onder de indruk. Maar ben daar historisch wel aan gewent.
  Nogmaals ga met uw longarts praten of met een patholoog.
  Wiet verheerlijken als blower kan ik begrijpen, maar dat neemt de realiteit en de gevolgen van blowen niet weg, nooit.

 18. Maar die mensen die jij kende, waar woonde en werkte die? En belangrijker: waarom kies je ervoor dat stuk te negeren?

  Leuke uitleg van hoe een verdampingsproces werkt, ik kende het nog niet. Ik zie echter nergens het woord ‘teer’ terugkomen, dus gelukkig zijn we het daarover eens. Zou je aan bronvermelding kunnen doen? Een link is in feite genoeg.

  Je lijkt niet te [willen] snappen dat een discussie voeren onderhevig is aan bepaalde regels. Ik heb dat geleerd op de HAVO bij het vak Nederlands, waarom jij niet?

 19. “Echter 3 fasen x 39,13= 117,39 ampere en die stroom moet allemaal terug door dat ene nul ”

  Je vergeet de wortel 3 het is maar 67ampere

  Krachtstroom is 3fase die telkens 120 graden verschoven zijn wat over een komt met wortel 3.

  Tevens zou hij de maximale stroom kunnen verlagen door de kweekruimte op te delen in kleinere zo kunnen de lampen om de beurt aan

  Jouw sommetje klopt niet.!!

 20. -Het is relevant om te bepalen of er misschien andere factoren waren die geleid hebben tot de diagnose kanker in plaats van het roken van stuff en/of wiet.

  -Nee zo werkt het niet. Jij doet een claim, dus als iemand vraagt om een bron, dan is het de taak aan jou om die bron te tonen. Kan dat niet dan wordt de claim verworpen, dus bij deze.

  -Nou, dan is het helder waarom regels omtrent het voeren van een discussie niet duidelijk zijn voor je. Wat men niet weet kan men altijd nog leren. =]

  En sluit gewoon af op een eerlijke manier: “ik ga niet meer op u reageren want ik heb geen argumenten meer”. Dat is namelijk helemaal niet erg. Ja er is een winnaar en een verliezer in elke discussie, een aangezien jij jezelf voortijdig terugtrekt, lijkt het me duidelijk wie hier de discussie gewonnen heeft. Maar in plaats van lastig doen kan je dit ook zien als een leermoment, daar waar je schijnbaar de moeite niet wilt nemen om discussieregels op te zoeken. Leer discussiëren en snoer me de mond met inhoudelijk argumenten, niet met dat kinderachtige op de man spelen waar je graag mee lijkt te eindigen. Dat laatste zorg er namelijk voor dat je je eigen mond snoert.

 21. Fijn dat u het boek erbij gepakt hebt, goed lezen hé.
  Dit is echt mijn laatste reactie naar u.
  Heb mijn uitleg zo simpel mogelijk gehouden om het voor lezers hier duidelijk te maken. Praat ook niet over de cos-phi of schijnbaar en werkelijk vermogen, door het ontbreken van condensators bij al die voorschakelspoelen zal die rampzalig geweest zijn. Succes met de studie.

Comments are closed.