Middeleeuwen project voor jeugd

Algemeen Weert Reageer 3 min. leestijd
Foto door: Johan Horst Fotografie

Van maandag 6 tot en vrijdag 10 mei organiseert Stichting Ku+Cu Weert (Rick, Munttheater en Gemeentemuseum Weert) een bijzondere ‘interactieve levende geschiedenisles’ in het Stadspark in Weert. Daar wordt een heus Middeleeuws kampement opgebouwd door Rin Ende Maes. Acteurs en figuranten brengen hier de Middeleeuwen weer tot leven voor leerlingen van de groepen 1 t/m 4.

Naar de Middeleeuwen

In het Middeleeuws kampement, dat opgebouwd staat in het Stadspark – de plek van de Tiendschuur en kasteel Nijenborgh – gaan de kinderen terug in de tijd. Met toneelspel, interactieve opdrachten en met behulp van attributen leren ze over het dagelijks leven in de Middeleeuwen. Zo maken ze kennis met de standenmaatschappij van adel, geestelijkheid en boeren. Ze ervaren hoe het leven in Weert was, lang geleden. De adel nodigt hen uit voor een toernooi, de boer laat zien hoe zwaar het werk is en de pater vertelt over hoe zijn leven eruitziet in deze tijd. En échte ridders houden alles in de gaten.

Script en spel

Het script voor de verhalen is geschreven door auteur Frits Criens uit Haelen, het spel wordt uitgevoerd door acteurs uit de regio Weert met medewerking van figuranten uit het verenigingsleven van Weert. De activiteiten worden uitgevoerd door Rin ende Maes, een gezelschap dat de Middeleeuwen tot leven brengt in hun volledig ingerichte kampement met schilden, maliënkolders, katapulten en talloze andere gebruiksvoorwerpen. Om dit project zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij de wensen van het onderwijs is samengewerkt met Basisschool de Kameleon. Naast het bezoek aan het kampement kunnen de scholen ook gebruik maken van lessen op school om zelf uit te voeren, of door vakdocenten.

Deelnemende scholen

Aan het begin van dit schooljaar hebben de basisscholen uit Weert en omgeving zich met hun groepen 1 tot en met 4 kunnen opgeven voor deze levende geschiedenisles, als opvolger van ‘In het Spoor van Graaf Philips’ dat vorig jaar is uitgevoerd voor de hogere groepen. Ku + Cu hoopt de kinderen met dit project een belevingservaring te geven waardoor ze een beeld krijgen hoe het leven in hun omgeving was, zo’n 500 tot 1500 jaar geleden.

Tevens kunnen cliënten van Land van Horne, SGL, PSW en de Zonnebloem, na schooltijd, een speciale rondleiding door het kampement krijgen door de Stadsgidsen van Weert.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie