Budel-Dorplein – Bijna honderd Nederlanders hebben geïnvesteerd in één van de grootste zonneparken van Nederland. Gezamenlijk is in slechts zes weken 250.000 euro opgehaald als onderdeel van een succesvolle crowfunding campagne. De fondsen, opgehaald via Rabo&Crowd (een gezamenlijk initiatief van Rabobank en Nxchange), zijn bedoeld voor een herfinanciering van het 44 MW Zonnepark Budel, dat sinds de aansluiting op het net vorig jaar november al 12.500 woningen van schone energie heeft voorzien.

Investeringen startten vanaf vijftig euro. De nieuwe 96 investeerders zijn inwoners van Cranendonck en het algemene Nederlandse publiek, en kunnen in ruil voor hun bijdrage elke zes maanden (over een periode van vijf jaar) rentebetalingen verwachten. Samen met eigenaren Encavis AG, een onafhankelijke energieproducent, en Solarcentury, het wereldwijde geïntegreerde zonne-energiebedrijf, pakken de investeerders de klimaatverandering aan en versnellen ze de transitie naar duurzame energie in Nederland.

Om het succes van dit project te vieren, wordt later vandaag een evenement in het Zonnepark Budel georganiseerd om te laten zien hoe ontwikkelaars, provincie, financiële instellingen en particulieren kunnen samenwerken om een betekenisvol verschil te maken in de overgang naar een energieneutraal land.

Reacties

Evert Vlaswinkel, general manager Benelux, Solarcentury, zegt hierover:
“De energiemix in Nederland ontwikkelt zich elke dag. Hierbij wordt zonne-energie een steeds populairdere keuze voor zowel investeerders als het grote publiek als gevolg van de dalende kosten van nieuwe zonnetechnologie en de groeiende vraag om de wereldwijde klimaatcrisis aan te pakken.

“Nederland ontwikkelt zijn zonnecapaciteit steeds verder. En Zonnepark Budel is een goed voorbeeld van wat er op nationale schaal kan worden bereikt. Zowel op het gebied van productie van significante hoeveelheden duurzame energie voor het net als het creëren van nieuwe mogelijkheden voor het grote publiek om een bijdrage te leveren aan de transitie naar schone energie in Nederland. Dit is nog maar het begin van de kansen voor het publiek om te investeren in onze koolstofarme toekomst.”

Marcel Gerritsen, executive vice president Strategy & Innovation Rabobank, voegt hieraan toe:
“Dit zonnepark is een fraaie uiting van onze missie om de impact die we hebben op het milieu te verminderen, en als samenleving samen een betere wereld te creëren. Het is echt ‘growing a better world together’. Daarom zijn we trots op deze crowdfundingcampagne. Het toont aan dat zonne-energie kansen biedt voor particuliere investeringen, maar ook dat er vanuit het publiek belangstelling is voor positieve investeringen die een goed rendement opleveren en tegelijkertijd de maatschappij en het milieu ten goede komen.”

Dierk Paskert, CEO van Encavis AG voegt toe:
“We zijn blij dat we onze betrokkenheid bij de Nederlandse energietransitie kunnen tonen door te investeren in Budel, het grootste zonnepark in onze portfolio tot nu toe. Het project is ontwikkeld in samenwerking met de provincie Noord-Brabant en de gemeente Cranendonck, en is gebouwd op land dat voorheen door de Nyrstar-zinkraffinaderij werd gebruikt.

Greg Belland, General Manager Nyrstar Budel zei:
“We zijn er trots op dat we bijdragen aan één van de grootste zonneparken van Nederland. Naast het feit dat we één van de meest energiezuinige zinksmelters zijn, laat dit park ook onze bredere betrokkenheid bij de transitie naar een duurzame toekomst zien.”

11 REACTIES

 1. Schitterend, hier renderen alle zonnepanelen door de opstelling 7 graden zuid zuid west.
  Daar hadden ze in Altweerterheide een voorbeeld aan kunnen nemen daar liggen ze oost west waardoor de Rendering fors omlaag gaat. Hier in Budel geen verspilde landbouwgronden, maar slim gebruik van de giftig afval opslag.

 2. Goed initiatief…!
  Het is wel zo dat er onder de zonnepanelen nog steeds …..2.500.000 ton JAROSIET is opgeslagen. Dit Jarosiet was een afvalproduct van de oude manier van zinkelectrolyse in de vorige eeuw. Jarosiet is een geel achtige modder waar nog steeds geen oplossing voor is.
  Rond om de Jarosiet bekkens zijn in de Budelere bergen meetpunten gecreëerd, om er op toe te zien dat de bekkens niet gaan lekken, en dat er zo geen vervuiling in het grondwater komt.
  Een van de bekkens is lek geweest.
  Toekomstige generaties zullen deze enorme gifbelt moeten opruimen en voor de kosten opdraaien.
  Dit geldt ook voor het voormalige zwembad, daarna vijver bij de Lichtenberg, waar ook 10 volle vrachtwagens vervuilde grond (ook van de zinkfabriek uit Budel Dorplein) in plastic ligt op geslagen, omdat de tennisclub de Lichtenberg het toen te duur vond om het op te ruimen.!!!

 3. Jarosiet is een neerslag van Fe die een verbinding is aangegaan met andere metalen. Zoals je zelf al aangeeft, waren de technieken die we nu hebben niet beschikbaar in de vorige eeuw. Ook duurzame metalen zijn op deze manier in de bekkens verloren gegaan. Het is dus nog maar een kwestie van tijd voordat deze bekkens leeg worden gemaakt en terug in het proces zullen worden ingezet om zo de duurzame metalen eruit te halen en de resterende producten te verkopen. Want zoals je weet heeft Budel zink op dit moment geen afvalproduct.

  Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat jij vrijwel altijd een negatieve draai kunt geven aan een nieuws bericht. Heb het echt met je te doen af en toe. Wat moet jij een ongelukkig leven leiden…

 4. Ah ok, duidelijk.

  Zou handig zijn als je zo’n paneel desnoods met de hand een beetje kan kantelen/draaien. Kan met de televisie immers ook.

 5. Men heeft in Altweerterheide gekozen voor zoveel mogelijk panelen per m², daardoor is het totaal vermogen per m² groter, echter rendement per paneel lager, behalve als men een hellingshoek van 10 graden of kleiner had gekozen, maar dat is niet het geval hellingshoek Altweerterheide is groter.
  Een dergelijke installatie aanpassen is kapitaal vernietiging.
  Men rekent daar ook met break-even na 15 jaar. Terwijl de consument zijn zonnepaneelinstallatie in 6 jaar terugverdiend.

  Bij Nyrstar in Lommel liggen ze ook zo, echter wel met de hellingshoek 10 graden. Daar komt per 1 juli 99,5 MW in bedrijf 303000 zonnepanelen. Ook staan deze panelen op de giftige Jarosiet bekkens.
  https://www.hln.be/in-de-buurt/lommel/solar-park-lommel-ingehuldigd-303-000-zonnepanelen-voorzien-nyrstar-van-groene-stroom~a60bc41e/

 6. Lei slaat de spijker op zijn kop! Lees de eerste alinea van zijn link. Ik citeer:

  ”Notoire klagers vinden dat zij het verkeerde glas hebben gekregen, waardoor zij het slachtoffer zijn. En daar klagen ze bij jou over. Sommige mensen klagen heel wat af over zaken die niet jouw zorg zijn. Ze zuigen aan je tijd en energie. ”

  Misschien had ik afgelopen nacht goed geslapen en had ik vanmorgen genoeg energie bij elkaar geraapt om te reageren.

Comments are closed.