André Kuipers op Het College

(Foto’s) Woensdagmiddag was André Kuipers te gast op Het College in Weert in het kader van de introductieweek van VWO-5 en VWO-6.

Het was een zeer inspirerende middag voor de leerlingen en docenten. De lezing ging over motivatie, inspiratie, het bereiken van je doelen én over duurzaamheid. Aspecten die zijn verbonden met de wereld van de bemande ruimtevaart en waarmee André veelvuldig te maken heeft gehad.

De opkomst was groot en traditiegetrouw werd de lezing van André afgesloten met een College Tour-setting, waarbij enkele leerlingen de gelegenheid kregen tot het stellen van vragen.

Astronaut & ambassadeur van de aarde

André Kuipers (1958) is de eerste Nederlander met twee ruimtemissies op zijn naam. Zijn tweede missie is de langste Europese ruimtevlucht in de geschiedenis. In totaal bracht de ESA-astronaut 204 dagen in de ruimte door: 11 dagen tijdens missie DELTA in 2004 en 193 dagen tijdens missie PromISSe.

Na jaren van training in Houston, Moskou, Keulen, Montreal en Tokio werd André, samen met een Russische en Amerikaanse collega, op 21 december 2011 voor de tweede keer gelanceerd met een Russische Soyoez-raket. Twee dagen later arriveerde hij in het internationale ruimtestation ISS om daar een half jaar te wonen en te werken. Aan boord was hij niet alleen arts en wetenschapper, maar ook boordingenieur en onderhoudsmonteur. Op 1 juli 2012 keerde André terug en landde met zijn ruimtecapsule in de Kazachse steppe.

Hoe word je een astronaut?

Er komt heel wat bij kijken om astronaut te worden. Het is een jarenlange weg vol uitdagingen en opofferingen om die ene, grote droom te verwezenlijken. Eigenschappen als doorzettingsvermogen, gedrevenheid, geduld en frustratietolerantie zijn onmisbaar, maar ook een portie geluk. Het motto van André Kuipers: steek nooit een stok in je eigen wiel. Oftewel: hoe klein de kans om iets te bereiken ook lijkt te zijn, laat deze nooit varen. “Boldly go where no one has gone before”, want dáár liggen kansen.

Bekijk een sfeerreportage.