Creatief experiment in het stadspark

New York heeft een stadslab, Maastricht heeft een stadslab en nu heeft ook Weert ‘t Lab van Weert. Een stadslab draait om co-creatie: samen met inwoners en betrokkenen werken aan de toekomst van de stad.

’t Lab van Weert doet dit met een eigen insteek: er wordt met een creatieve mindset nagedacht over vraagstukken die Weert bezig houden. Daarbij worden er ook mensen uit de creatieve sector ingezet om het onderzoek te leiden of ondersteunen. Het eerste vraagstuk van ’t Lab heeft betrekking op het nieuw in te richten stadspark.

Plek voor ontmoeting

Het is 20 september. Om 14u kun je flexwerken in het stadspark in een riante fauteuil in de zon. Om 16u luiden Weertenaren het weekend in tijdens de VrijMiBo. Je moet wel je eigen borrel meenemen, want het stadspark heeft natuurlijk geen bar! Aansluitend is er een Pickkloek, een picknick met bier, waar mensen spontaan naartoe kunnen komen. Iedereen ontmoet vandaag bekenden en onbekenden. Het park is een plek voor ontmoeting.

Experiment 001: Stadspark

Bovenstaande activiteiten gaan écht plaatsvinden in het stadspark op 20 september. Maar dit is slechts een greep uit de activiteiten die van 16 t/m 20 september plaatsvinden. Ze zijn onderdeel van Experiment001, een grootschalig experiment dat ‘t Lab van Weert uitvoert in het stadspark in Weert van 16 t/m 20 september. De vraag die T Lab van Weert zich stelt: ‘Kunnen we van het (toekomstige) park een plek van verbinding en ontmoeting maken?’

Parkagenda

Om erachter te komen of Weertenaren voelen voor zo’n park test ‘t Lab van Weert een gedeelde parkagenda uit. In het weekend voorafgaand aan het experiment wordt de agenda bekend gemaakt. Daarna is iedereen welkom deze agenda verder aan te vullen. Het is een week van Weertenaren voor Weertenaren. Bovendien is het stadspark een plek van iedereen, ’t Lab nodigt daarom iedereen uit om mee te denken en vooral ook mee te doen!

Onderzoek

Tijdens Experiment001 gaan de laboranten van ‘t Lab van Weert op onderzoek uit. Wat verwachten mensen eigenlijk van het toekomstige stadspark? Zien zij het idee van een park als ontmoetingsplek zitten? Wat moet er allemaal gebeuren in ons toekomstige park, willen mensen daar op zondagmiddag op een kleedje gaan liggen?

Let op! Experiment001 is een experiment en géén evenement. Het initiatief ligt bij de Weertenaren zelf. ‘t Lab van Weert regelt de nodige vergunningen en voor de vrijdag toiletten en zitplaatsen. Maar verder is het de bedoeling dat je zelf voor een volle laptop, eten, drinken en gezelligheid zorgt. Net echt dus, alsof je spontaan naar het park gaat.