Indië-herdenking Stramproy in beeld

(Foto’s) Op een gezellig druk Kerkplein in Stramproy vond afgelopen zondag de Indië-herdenking plaats.

Dit jaar is het 70 jaar geleden dat Nederland de soevereiniteit van Indonesië erkende. Daarmee kwam een einde aan een periode van vier jaar gewapende ruzie tussen Nederland en Indonesië, voorheen de kolonie Nederlands-Indië. Bijzonder is dat in deze strijd veel dienstplichtige militairen vanuit Zuid Nederland zijn ingezet. En heel bijzonder was wel dat het kleine dorpje Stramproy, maar liefst 57 jonge jongens naar Indië moest laten gaan. Enkelen van hen waren beroepsmilitairen of vrijwilligers, maar de meesten waren dienstplichtigen. Ze hadden weinig keuze, ofschoon een baan als mijnwerker hen van die plicht onthief.

De impact op deze jongemannen was erg groot. Ze kwamen uit een boerendorp, en hadden weinig van de wereld gezien. Na een korte opleiding van een maand of drie, werden ze ingescheept, en vertrokken voor een lange bootreis naar de Oost. Daar kwamen ze terecht in een totaal andere cultuur, klimaat en een gewapend conflict. De meesten voor 2 of 3 jaar. Communicatie met het thuisland en familie was moeizaam. Waardering voor hun inzet nam gaandeweg af, en uiteindelijk werd Indonesië, ondanks alle moeite toch onafhankelijk. Dat moeten moeilijke tijden geweest zijn voor die jongemannen. Thuis praatte je niet meer over die ellende in het leger. Opvang was er niet. Je moest maar gauw weer aan het werk. Van je karige vergoeding was nagenoeg niets meer over bij thuiskomst.

Niet vergeten

Deze periode is grotendeels weggestopt, maar niet vergeten. Door een herdenking werd stilgestaan bij het leven tussen 1945 en 1949 in dit rustige dorp. Er werden lezingen gegeven. Een boek gepresenteerd, gewijd aan deze periode, en alle 57 Roojer jongens. Daarnaast werden er tijdsbeelden van deze periode zichtbaar gemaakt, in beelden, ambachten en volksfiguren.

Pop-up museum

Aan het kerkplein is een pop-up museum ingericht. In het pand is een tentoonstelling ‘Roojer jongens in “de Oost” ingericht. Het pop-up museum is alleen nog komende woensdag (14.00-17.00u) en zaterdag / zondag (13.00-17.00u) geopend.

Bekijk een impressie van de middag.