De muzikale voorstelling ‘Vrijheid maak je samen’ reist tussen september 2019 en maart 2020 door heel Limburg en strijkt op zaterdag 21 september om 19.00 uur neer in het Munttheater te Weert.

De voorstelling bestaat uit de jeugdopera Brundibár en een uitvoering van lokale muziekverenigingen die de compositie 75 Jaor Vreej ten gehore brengen en daarnaast een gevarieerd eigen programma presenteren.

Herdenken en vieren

Voor het landelijke themajaar Herdenken en Vieren 75 jaar Bevrijding slaan de Limburgse muziekbonden de handen in elkaar om middels muziek aandacht te geven aan vrede en vrijheid. Muziek brengt mensen samen, het verbindt en verbroedert. Met de voorstelling Vrijheid maak je samen, boordevol muzikale variëteit, vieren we vrijheid, herdenken we het verleden en leggen we verbindingen naar het heden en de toekomst.

Brundibár

De jeugdopera Brundibár is geschreven door de Tsjechische componist Hans Krása en werd in de Tweede Wereldoorlog opgevoerd door Joodse kinderen in concentratiekamp Theresienstadt. In het eerste gedeelte van de voorstelling staat herdenken centraal. Brundibár wordt uitgevoerd door kinderen en jeugdigen in de leeftijd van 9 tot 19 jaar van de Limburgse Koorschool onder leiding van Marleen Everink. De regie is in handen van Dönci Bánki. Het Limburgs Jeugd Symfonie Orkest Amikejo onder leiding van Samuel Agustín Aguirre Guerra zorgt voor de muzikale omlijsting.

75 Jaor Vreej

In het tweede deel van de voorstelling vormen lokale verenigingen de basis voor de muzikale invulling. Per uitvoering bestijgen, in een steeds wisselende samenstelling, een muziekvereniging, een slagwerkgroep en een koor het podium. Zij concerteren niet alleen met hun eigen muzikale programma, maar zorgen gezamenlijk voor een feestelijke apotheose met de compositie 75 Jaor Vreej. Dit multidisciplinaire muziekwerk, geschreven door Christiaan Janssen, komt voort uit de compositieopdracht die door de Limburgse muziekbonden speciaal voor deze gelegenheid is uitgezet. De dialecttekst van dit werk is geschreven door Frans Pollux die tevens de presentator van de voorstelling is.

Deelnemende muziekverenigingen

De muziekverenigingen die in deze voorstelling optreden zijn Stedelijke Harmonie St. Antonius Weert en Percussion Ensemble Weert. Zij zijn lid van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen en de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen. De Stedelijke Harmonie St. Antonius Weert staat onder leiding van Tjeu Snoek. De dirigent van het Percussion Ensemble Weert is Rico Stevens. De zangvereniging in deze voorstelling is Koor Giocoso en staat onder leiding van dirigente Rita Scheffers.

Tickets

Tickets voor de voorstelling Vrijheid maak je samen op zaterdag 21 september 2019 om 19.00 uur in het Munttheater te Weert zijn €12,50 per stuk en verkrijgbaar bij het theater via https://www.munttheater.nl/agenda/vrijheid-maak-je-samen/

Kijk voor een volledig overzicht van de tourdata en ticketshoplinks op: www.hklimburg.nl/vrijheidmaakjesamen.