Column – Het begrip ‘uit de kast komen’ doet onze nekharen soms rechtop staan. Jurrella Kleinmoedig & Annabel van Gerwen, de bestuursleden van B•Sassy blijven positief. Wij doen ons best om niet tegen schenen te trappen ondanks onze rebelse en ondeugende houding.

Afgelopen zaterdag waren wij verheugd door de vele positieve reacties die we hebben ontvangen toen we in de stad stonden met een kast en mensen de vraag stelden ‘Hoe reageer je als een vriend of familielid uit de kast komt?’. Een actie die door gemeente Weert en B•Sassy is gehouden in winkelcentrum de Muntpassage in Weert in samenwerking met kunstenares Gemma van Gennip.

Er waren mensen die glimlachend naar ons toeliepen en de vraag beantwoorden met, ‘Als die persoon maar gelukkig is’. Er waren ook mensen die hun persoonlijke ervaring met ons deelden.

Jullie mogen gerust weten dat onze positieve benadering dagelijks klappen krijgt door alles wat er gebeurd omtrent LHBT’ers en ja hoor, ook hier in Weert! In het verleden, maar ook tijdens de actie met de kast kregen we vaak de bekende uitspraak van mensen te horen: ‘Dit is toch niet meer nodig? Alles is hier toch oké? Ons doel is dit bovenstaande bewerkstelligen, maar hier zijn we helaas nog niet.

Naast deze dosis aan positieve reacties tijdens de actie met de kast waren er namelijk ook genoeg mensen die met een grote boog om ons heen liepen. Op zulke moment dachten wij, ‘Waarom?’ Voelen mensen zich ongemakkelijk door de vraagstelling of willen ze niet lastig gevallen worden? Of denken zij misschien niet positief over dit onderwerp? Daarnaast zei iemand vol overtuiging dat er van zijn familie zeker niemand in de kast zou zitten. Meneer wist namelijk zeker dat niemand uit zijn familie LHBT+ zou zijn.

Ook kregen wij deze zelfde dag ‘s avonds het verzoek om een foto te verwijderen van onze Instagram en Facebook. De reden hiervoor was dat de persoon die op de foto stond veel negatieve reacties kreeg; Hij werd uitgescholden voor ‘FLIKKER’ en er werd hem gevraagd wat hij te zoeken had op deze ‘Nichten-feesten’.

Ondanks deze teleurstellingen blijven wij ons hard maken, want er gebeuren ook mooie dingen. Zo was er een vrouw van 25 en vertelde ons: ‘Ik ben blij met alles wat jullie doen, als jullie er eerder waren had het mij geholpen met mijn ‘coming out’. Nu is ze zelf vrijwilliger geworden bij onze evenementen commissie. Of bijvoorbeeld het feit dat een priester en een dominee leeskringen zijn gaan houden waarbij wordt gesproken over mensen die anders geaard zijn.

1-jarig bestaan: Feest

Op 9 november bestaat B•Sassy 1 jaar. Daar zijn we er super trots op; We zijn ambitieus en gaan door. Want hoe fijn was het geweest als de persoon die ons vroeg zijn foto te verwijderen, te horen had gekregen van andere, ‘Hey GAAF dat jij op een openminded feest aanwezig was’. Wil jij samen met ons vieren dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn? Kom 9 november naar het Munttheater in Weert bij de 25ste editie van het Nationale COC Songfestival met aansluitend de door B•Sassy georganiseerde Afterparty. B•You.

6 REACTIES

 1. Ik ben een pan-seksueel: als je lekker voor me kookt laat ik je alle hoeken van de slaapkamer zien. Dus niks van de chinees of uit de magnetron.

 2. Juist reacties als die van jou maakt het lastiger om uit de kast te komen.
  Met gelijkgestemden/geïnteresseerden duw je de ‘groep’ in een kastje.
  Het zijn individuen en als zodanig een volwaardig lid van de maatschappij.
  Helaas gebeurt het nog te vaak dat ze als ‘groep’ afwijkend worden gezien

 3. Dan heb je de strekking van mijn reactie niet begrepen en leg je gelijkertijd ook weer zout op een slakje.
  Van mij mag iedereen uit zijn of haar kast komen, geen probleem. Maar kom nou niet met zo’n zielige tranentrekker van ‘” kijk en lees eens wat sommige mensen ons aan doen”. En nogmaals er zullen altijd wel mensen zijn die geen begrip of acceptatiegevoelens hebben voor lhbt ook niet met exclusieve COC songfestivals en gay afterpartie.
  Wen er maar aan want dat is ook de echte wereld.

 4. Waarom word een huwelijk tussen 2 personen van hetzelfde geslacht eigenlijk homo-huwelijk genoemd? Het zijn doodnormale mensen die volwaardig lid zijn van de maatschappij. Dan kom je uit bij het woord ‘huwelijk’.
  Want als een homoseksueel persoon zijn of haar auto parkeert heet dat niet gay-parking. Een homoseksueel persoon die gaat winkelen doet ook niet aan gay-shopping.
  Zoals Toontje Lager ook zegt: gelijke monniken, gelijke kappen.

  Wat ook een tikje ergerlijk is, is dat ik en andere lezers hier nu de seksuele geaardheid kennen van de dames in het artikel. Volgens mij heeft verder niemand hier om gevraagd.
  Het is toch niet net zo als vegans mag ik hopen? “First rule about vegan club: tell everyone about vegan club.”

 5. Wat een klaagzang en tranentrekker met een toefje opdringerigheid.
  Er zullen altijd mensen blijven die niet zo openminded zijn naar Lhbti en dat hoeft ook niet. Ook dat is waar begrip en respect voor moet zijn.
  Zelf heb ik de indruk dat met het ‘uit de kast komen’ tegelijkertijd doelbewust in een slachtofferrol gedoken wordt en dat doet de zaak geen goed omdat nadrukkelijke verwijtbaarheid een te grote rol gaat spelen en op iedere slak zout gelegd wordt.
  Vier jullie feestje met gelijkgestemden, geïnteresseerden maar niet zo zielig doen aub.

Comments are closed.