Column B•Sassy: ‘Uit de kast’

Column – Het begrip ‘uit de kast komen’ doet onze nekharen soms rechtop staan. Jurrella Kleinmoedig en A. , de bestuursleden van B•Sassy blijven positief. Wij doen ons best om niet tegen schenen te trappen ondanks onze rebelse en ondeugende houding.

Afgelopen zaterdag waren wij verheugd door de vele positieve reacties die we hebben ontvangen toen we in de stad stonden met een kast en mensen de vraag stelden ‘Hoe reageer je als een vriend of familielid uit de kast komt?’. Een actie die door gemeente Weert en B•Sassy is gehouden in winkelcentrum de Muntpassage in Weert in samenwerking met kunstenares Gemma van Gennip.

Er waren mensen die glimlachend naar ons toeliepen en de vraag beantwoorden met, ‘Als die persoon maar gelukkig is’. Er waren ook mensen die hun persoonlijke ervaring met ons deelden.

Jullie mogen gerust weten dat onze positieve benadering dagelijks klappen krijgt door alles wat er gebeurd omtrent LHBT’ers en ja hoor, ook hier in Weert! In het verleden, maar ook tijdens de actie met de kast kregen we vaak de bekende uitspraak van mensen te horen: ‘Dit is toch niet meer nodig? Alles is hier toch oké? Ons doel is dit bovenstaande bewerkstelligen, maar hier zijn we helaas nog niet.

Naast deze dosis aan positieve reacties tijdens de actie met de kast waren er namelijk ook genoeg mensen die met een grote boog om ons heen liepen. Op zulke moment dachten wij, ‘Waarom?’ Voelen mensen zich ongemakkelijk door de vraagstelling of willen ze niet lastig gevallen worden? Of denken zij misschien niet positief over dit onderwerp? Daarnaast zei iemand vol overtuiging dat er van zijn familie zeker niemand in de kast zou zitten. Meneer wist namelijk zeker dat niemand uit zijn familie LHBT+ zou zijn.

Ook kregen wij deze zelfde dag ‘s avonds het verzoek om een foto te verwijderen van onze Instagram en Facebook. De reden hiervoor was dat de persoon die op de foto stond veel negatieve reacties kreeg; Hij werd uitgescholden voor ‘FLIKKER’ en er werd hem gevraagd wat hij te zoeken had op deze ‘Nichten-feesten’.

Ondanks deze teleurstellingen blijven wij ons hard maken, want er gebeuren ook mooie dingen. Zo was er een vrouw van 25 en vertelde ons: ‘Ik ben blij met alles wat jullie doen, als jullie er eerder waren had het mij geholpen met mijn ‘coming out’. Nu is ze zelf vrijwilliger geworden bij onze evenementen commissie. Of bijvoorbeeld het feit dat een priester en een dominee leeskringen zijn gaan houden waarbij wordt gesproken over mensen die anders geaard zijn.

1-jarig bestaan: Feest

Op 9 november bestaat B•Sassy 1 jaar. Daar zijn we er super trots op; We zijn ambitieus en gaan door. Want hoe fijn was het geweest als de persoon die ons vroeg zijn foto te verwijderen, te horen had gekregen van andere, ‘Hey GAAF dat jij op een openminded feest aanwezig was’. Wil jij samen met ons vieren dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn? Kom 9 november naar het Munttheater in Weert bij de 25ste editie van het Nationale COC Songfestival met aansluitend de door B•Sassy georganiseerde Afterparty. B•You.