Gastheren en -vrouwen Kempen~Broek

(Foto’s) 18 ondernemers mogen zich Gastheer of Gastvrouw van GrensPark Kempen~Broek noemen. Een bijzondere titel die de ondernemers in en rondom dit gebied dragen na het afronden van de Gastheerschapscursus van IVN Natuureducatie.

Op maandag 16 december ontvingen zij op Vakantiepark Weerterbergen een certificaat en een gevelbordje. Het bordje laat gasten zien dat bij deze onderneming extra informatie te krijgen is over natuur, cultuur, routes en natuurbeleving van het Kempen~Broek. De provincie Limburg, gemeente Weert en het Regionaal Landschap Kempen en Maasland hebben gezamenlijk opdracht gegeven voor de start van het programma.

Waarom Gastheren en –vrouwen in Kempen~Broek?

Het Kempen~Broek is een relatief onontdekt gebied als het gaat om natuur en recreatiemogelijkheden. Het 25.000 hectare tellende gebied wordt gevormd door een mozaïek van landschappen, verbonden door water. En het is volop in ontwikkeling! GrensPark Kempen~Broek is de eerste Nederlands-Belgische grensoverschrijdende streek die een aanvraag gaat indienen voor de erkenning als UNESCO Mens en Biosfeer-gebied. Deze erkenning is een sterk ‘merk’ waarvan de streek en haar ondernemers kunnen profiteren. De opdrachtgevers nodigen ondernemers uit om het gebied recreatief nog meer op de kaart te zetten en heeft daarom aan IVN gevraagd de ondernemers op te leiden tot Gastheer of Gastvrouw van het Landschap. Het stimuleert draagvlak voor behoud van het landschap bij toeristen en mensen uit de omgeving.

Onderscheidend ondernemen

Gastheren en -vrouwen bieden hun gasten een unieke natuurbelevenis. Door gasten te betrekken bij natuur, landschap en cultuurhistorie leren ze het gebied kennen en bouwen er een band mee op. Dit zorgt ervoor dat gasten langer blijven of terugkomen om nog meer te ontdekken. Ondernemers onderscheiden zich op deze manier van andere organisaties en bouwen mee aan een positief imago van het gebied. Gedurende vier bijeenkomsten leerden de cursisten over de ontstaansgeschiedenis, cultuurhistorie, flora en fauna van het Kempen~Broek. Op de laatste dag zijn de eindopdrachten gepresenteerd, variërend van een streekproducten proeverij tot nieuwe recreatieve arrangementen in het gebied, gevolgd door een feestelijke uitreiking van de certificaten.

Een belangrijk doel van dit initiatief is samenwerking tussen ondernemers versterken wat leidt tot meer producten, activiteiten en samenwerkingsprojecten in de regio. Ook wethouder Gabriels van de gemeente Weert benadrukte tijdens de uitreiking het belang van recreatieondernemers als dragers van de beleving van al het moois in de omgeving. En het belang van een goede samenwerking tussen natuur, recreatie en ondernemerschap.

Toekomst

Na afronding van de cursus komen de deelnemers in 2020 opnieuw bij elkaar om hun ervaring met elkaar te delen. De deelnemers worden opgenomen in het Gastheren netwerk van IVN en worden regelmatig op de hoogte gehouden van belangrijke ontwikkelingen in hun regio maar ook daarbuiten. De komende periode wordt met de deelnemers en de opdrachtgevers bekeken hoe het vervolg wordt ingevuld.